Hepimiz dişlerimizi fırçalamanın, plak ve tartarın oluşmasını önlemede önemli olduğunu biliyoruz. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? Plak ve tartarı hayatınızdan nasıl uzak tutabileceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.
Diş plağı dişlerinizde ve diş etlerinizde zararlı bakterilerle dolu birikimdir. Dişlerin üzerindeki plak endişe kaynağıdır, çünkü diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilecek asitlere neden olur. Düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak genellikle bunu gidermek için yeterlidir, ancak plağa müdahale edilmediğinde tartara dönüşür.
Diş tartarı dişlerinizde kaba, sarımsı bir kabuk oluşturur ve çoğunlukla alt ön dişlerin arkasındaki dişeti çizgisinde görülür. Bir kez tartar oluştuğunda, iyi bir ağız sağlığı rutini uygulasanız bile diş eti hastalığı gibi sorunlar meydana gelebilir. Plağın aksine fırçayla çıkartılamaz, bu nedenle diş hekimi veya hijyenist tarafından çıkarılması gerekir.
Tartar birikimini tedavi etmenin en iyi yolu en başta oluşmasını önlemektir.
Hiçbir şey, plak ve tartar ile mücadele etmek için iyi bir ağız sağlığı rutininin yerini alamaz.
Diş taşı oluşumunu gidermek için altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.
Plak, şekerli, nişastalı gıdalarla oluşur. Bu gibi yiyeceklerin daha az tüketmeye çalışabilirsiniz. Tatlı bir şeyler veya nişastalı bir yemek yediyseniz sonrasında dişlerinizi iyice fırçalayın; ancak bunu yapmadan önce en az 30 dakika bekleyin.Bol miktarda su içmek, ağzınızı temizlemeye ve ağzınızın içinde oluşan asidik ortamı dengelemeye yardımcı olacaktır.
Diş hekiminizi veya hijyen uzmanınızı en az altı ayda bir ziyaret ederek kapsamlı bir kontrol ve temizlik yaptırmak önemlidir. Herhangi bir tartar oluşumunu giderecek ve size tavsiyelerde bulunacaklardır.
Günde iki kez dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak basit bir günlük ağız bakım rutini oluşturduğunuzda her geçen gün sağlıklı ve mutlu gülümsemenin keyifini çıkarırsınız.