Diş Taşı Temizliği: Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Temizliği: Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı veya tartar, diş yüzeyindeki maddelerin zamanla sertleşmesiyle oluşur. Diş taşından hem evde çeşitli yöntemlerle hem de diş hekimi kontrolünde kurtulabilirsiniz!

Özellikle dişlerin arkasında, alt dişlerde ve kafa dişlerinin yanak kısmında sıklıkla oluşan diş taşı, yetersiz fırçalamalar nedeniyle meydana gelebilir. Hemen hemen herkesin yaşadığı bir problem olan diş taşı oluşumu ileri düzeylere ulaştığında diş eti kanamalarına ve bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Tartar olarak da bilinen bu problem, diş etlerinin ve dişlerin tahriş olmasına neden olur. Dişlerin arkasında sarı ve kahverengiye dönük bir görünüm meydana getiren diş taşının düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Diş taşı temizleme ise çeşitli imkanlarla evde yapılabilir ancak kanama gibi durumlar oluşursa, diş hekimine mutlaka danışılmalıdır.

Diş Taşı Nedir, Neden Oluşur?

Gün içinde yediğiniz, içtiğiniz her gıda dişlerinize yapışır ve zamanla bakteri oluşturur. Bu bakteri oluşumu çok kısa bir zaman içinde gerçekleşir ve dişler fırçalanmazsa sertleşir. Diş yüzeyindeki maddelerin sertleşmesi, tükürüğün bu maddelerin üzerine çökmesiyle başlar. Böylece maddeler sert yapılı bir mineral biriktirir. Bu sert yapılı minerale de diş taşı denir.

En çok alt dişlerde, dişlerin arka tarafında oluşan diş taşı, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde de oluşabilir. Yetersiz fırçalamadan dolayı oluşan tartar, doğru fırça ve macun seçimiyle engellenebilir. Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir.

Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir. Bu gibi durumlarda temizliğin bir uzman yardımıyla yapılması önem arz eder.

Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?

  • Diş taşı başlangıçta çok anlaşılmasa da zamanla gözle görülür hâle gelir. Bu görünüm sarı veya kahverengiye dönük, temiz olmayan şekildedir.
  • İlk süreçlerde fırçalama yardımıyla temizlenip ortadan kaldırılabilse de iyice sertleştiği zaman fırçayla temizlenmesi oldukça zordur.
  • Diş taşı ilerleyen süreçlerde tahrişlere sebep olur. Tahriş ise zamanla iltihaplar, kanamalar ve çeşitli hastalıklar oluşturur. Bunlar, diş taşının dişlerin derinliklerine yayıldığını gösteren en net belirtilerdir.
  • İleriki aşamalarda, tahriş ve iltihaplar apse ve şişkinlikler oluşturabilir. Özellikle diş eti çizgisinin alt kısmında yer alan diş taşlarının rengi siyaha dönük olur. Bu da diş taşının en son aşamalara kadar ilerlediğini gösteren belirtilerdendir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir? Diş Taşı Nasıl Geçer?

  • Diş taşı temizliğinin her altı ayda bir uzman diş hekimleri yardımıyla yapılması önerilir.
  • Diş hekimleri diş taşı temizleme işlemi sırasında ilk önce diş yüzeyinde oluşmuş plak ve tartarı temizler. Bu işlem yapılırken genellikle ultrason özelliğine sahip cihazlar ve aletlerden yararlanılır.
  • Cihaz yardımıyla diş taşları temizlendikten sonra dişlerin parlatılması işlemine geçilir. Parlatma işlemi süresince aynı zamanda dişlerin aralarında kalmış olan plakların da temizlenmesi sağlanır.
  • Parlatma işlemi sayesinde dişlerin daha sağlıklı ve temiz görünmesine olanak tanınır. Tüm bu işlemlerin sonucunda dişler son derece estetik bir görünüm kazanır. Aynı zamanda parlatma işlemi, ilerleyen süreçlerde plak ve tartar oluşumunun da bir süre de olsa önüne geçer.

Diş Taşı Evde Nasıl Temizlenir?

  • Diş taşı temizliği sürecin başında olunduğu zaman evde de yapılabilir. Evde diş taşı temizliği için birkaç malzeme yeterlidir ancak bu işlemleri yaparken son derece dikkatli olmak gerekir. Aksi takdirde dişlere hasar verilebilir ve diş etlerinde kanamalar oluşabilir.
  • Evde diş taşı temizliği için öncelikle bir diş ipi edinmeniz gerekir. Diş hekimleri evde yapılan tartar temizliklerinde özellikle diş ipi kullanılmasını önerir.
  • Diş taşı temizliği işlemi için öncelikle uygun bir fırçayla dişlerinizin her tarafını fırçalamanız gerekir. Bu fırçayı diş eti yapınıza uygun olarak seçmeye dikkat etmelisiniz. Hassas diş yapısına sahipseniz ekstra yumuşak veya yumuşak kıllı diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi aşamasına geçebilirsiniz. Diş ipini kullanırken öncelikle ipi orta parmaklarınıza sararak başlayabilirsiniz. Bu, ipi daha iyi kullanmanızı sağlar. Diş ipini ortalama 30 cm. boyutunda ayarlayabilirsiniz.
  • Diş ipi baş parmaklarla işaret parmakları arasında tutulur ve ipin gergin olmasını sağlandıktan sonra hafif hareketlerle dişler arasında gezdirilir. İp, dişler arasında gezdirilirken C harfine benzer şekilde hareketler yapılır.
  • Aşağı yukarı hareketlerle dişlerde oluşan plaklar ve tartarların temizlenmesi sağlanır. Bu işlemler yapılırken çok sert hareketler yapılmamasına dikkat edilmelidir. Evde diş taşı temizliğinden sonra tıpkı diş hekimleri gibi siz de parlatma işlemi yapabilirsiniz.
  • Tüm dişler için aynı işlem tekrar edilir. Böylece evde diş taşı temizliği işlemi tamamlanır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliği kolay gibi görünse de hem özen hem de dikkat gerektiren bir işlemdir. Bu özen ve dikkat diş taşı temizliği öncesinde, sırasında ve sonrasında yani tüm süreçlerde yapılmalıdır.

Diş taşı temizliği işleminden sonra yapılması gerekenler hem dişlere verilecek zararı önler hem de tekrar diş taşı oluşumunun önüne geçer.

  • Diş taşı temizliği işleminden sonra 2 saat boyunca herhangi bir gıda tüketilmemelidir.
  • İşlem sonrasında ortalama 24 saat boyunca çok soğuk veya sıcak gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Diş taşı temizliğinden sonra diş temizliğine normal rutinde devam edilmeli; dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve iple temizlenmelidir.
  • Diş taşı temizliğinden sonra sızıntı, hafif ağrı gibi durumlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesici kullanılabilir.
  • Diş taşı temizliğinden sonra da, önce de diş temizliği yapılması önemlidir. Siz de Signal diş fırçaları ve diş macunları kullanarak dişlerinizi temizleyebilir; böylelikle tartar oluşumunun önüne geçmede Signal ağız bakımı ürünlerinden destek alabilirsiniz.