Nefes Darlığı Nedir?

Nefes Darlığı Nedir?

Nefesinizde daralma hissediyor ve bu duruma çözüm mü arıyorsunuz? Eğer yanıtınız evetse, ilk olarak nefes darlığına yol açan faktörleri öğrenmelisiniz.

Nefes darlığı, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Stres, anksiyete bozukluğu, sindirim sistemleri problemleri gibi sebeplerin yanı sıra ciddi sağlık sorunları da nefeste daralma hissi oluşturabilir. Nefes almakta zorlanıyorum hangi doktora gitmeliyim diye soruyorsanız, ilk olarak nefes darlığının kaynağını tespit etmeniz ve tercihinizi bu yönde yapmanız önerilir.

Nefes darlığı, akciğerlerin kapasitelerinin altında solunum gerçekleştirmesiyle oluşan ve nefes alıp verirken yetersizlik hissi yaşamanıza sebep olan bir sağlık sorunudur. Kronik rahatsızlıklardan, mevsim değişimlerinden, çeşitli viral hastalıklardan kaynaklanan nefes darlığı, psikolojik faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Nefes almada zorluk; psikolojik sorunlar yaşayan, özellikle de stres, anksiyete bozukluğu, gerginlik, depresyon gibi sorunları bulunan kişilerin sıklıkla karşılaştığı problemler arasında yer alır. Nefes darlığının giderilebilmesi için, solunum yetersizliğine sebep olan rahatsızlığın ya da psikolojik durumun giderilmesi gerekir. Bu yüzden nefes darlığınız varsa dahiliye, kulak burun boğaz ya da psikiyatri servislerine başvurabilirsiniz.

Nefes Almada Zorluk Neden Olur?

Nefes almada zorluk çekmek, yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen durumlar arasında yer alır. Bu sebeple de nefes darlığının kısa sürede giderilmesi gerekir. Nefes almada zorluk yaşanmasının temel sebebi, akciğerlerde ya da boğazda sağlıklı bir solunum gerçekleştirmeyi engelleyecek defektler bulunmasıdır. Nefes almada zorluk hissi yaşıyorsanız, aşağıdaki maddeleri inceleyerek sorununuzun kaynağını bulabilirsiniz.

  • Nefes almada zorluk nedenleri arasında fiziksel sorunlar başı çeker. Akciğer enfeksiyonları, bronşit, astım, influenza gibi sağlık problemleri, akciğerlere baskı uygular ve nefesinizin daralmasına yol açabilir.
  • Solunum yollarının vücut ifrazatları ya da yabancı maddeler sebebiyle tıkanması da nefes almada zorluk nedenleri arasında yer alır. Tıkanıklığın ciddi seviyede olması, yaşamsal fonksiyonların zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden şiddetli nefes darlığı hissedilmesi durumunda en kısa sürede doktora danışılmasında yarar bulunur.
  • Stres nefes darlığı yapar mı sorusu, fiziksel sorunu olmadığı hâlde solunum problemleri yaşayan pek çok kişi tarafından sorulur. Evet, stres de nefes darlığına yol açabilir. Özellikle maddiyat ve özel hayat konusundaki belirsizlik süreçleri, kişinin ciddi bir stres yaşamasına ve stres sebebiyle nefes darlığı hissetmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel destek almanızda yarar bulunur.
  • Rutubet ve yoğun nem de nefes darlığı sorununa yol açabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında nem oranının artması, nefes alıp verme sürecini zorlaştırabilir. Evinde rutubet sorunu olan kişiler de akciğerlerine yapışan mikro boyutlu su zerreleri sebebiyle nefes darlığı yaşayabilir. Bu sorunların giderilmesi için rutubetli evlerin sık sık havalandırılması ve sorunun çözülmemesi durumunda iyonlu hava temizleme cihazlarından faydalanılması önerilir.
  • Sigara, tütün, alkol, asitli içecek gibi ürünler de nefes alıp vermeyi zorlaştıran faktörler arasında yer alır. Bu ürünlerden uzak durarak sağlıklı bir solunum sistemine kavuşabilirsiniz.
  • Nefes darlığına yol açan faktörlerden biri de fazla kilodur. Akciğerlerin kapasitesini düşüren fazla kilolarınızdan kurtularak solunum kapasitenizi artırabilirsiniz.

Nefes Darlığını Gidermek için Ne Yapmalıyız?

Nefes darlığını gidermek ve solunum sisteminizi düzenlemek için ilk olarak doktorunuza danışmalısınız. Eğer nefes alıp vermenizi engelleyecek ciddi bir sağlık sorununuz yoksa, aşağıdaki basit yöntemlerden yararlanarak nefesinizi düzene sokabilirsiniz.

  • Düzenli olarak spor yapmak, nefes darlığından kurtulmanın en etkili yollarından biridir. Özellikle açık havada koşu ya da yürüyüş yaparak, bisiklete binerek nefes darlığı sorununu geride bırakabilirsiniz. Spor yaparken kendinizi fazla zorlamamaya ve sağlığınızı tehlikeye atmamaya özen göstermeniz önerilir.
  • Nefes darlığı sorununa yol açan kötü alışkanlıkları terk etmeniz de solunum sisteminizi güçlendirmeniz açısından önem taşır. Özellikle sigara, nargile, puro gibi tütün ürünleri tüketiyorsanız bu alışkanlıklarınızı hemen bırakarak nefes darlığı probleminden kolayca kurtulabilirsiniz.
  • Nefes darlığına sebep olan faktörler arasında, kimyasal maddeler de yer alır. Özellikle çamaşır suyu, yüzey temizleyici, deterjan gibi kimyasal içerikli ürünleri birbiriyle karıştırmaktan ve solumaktan kaçınarak nefes darlığını giderebilirsiniz.
  • Psikolojik kaynaklı nefes darlığı durumlarından kurtulmanın en etkili yöntemi, soruna yol açan duygu durum bozukluğu için tedavi görmektir. Ayrıca gün içinde kısa yürüyüşlere çıkarak, meditasyon yaparak, spor faaliyetleriyle ilgilenerek de psikolojinizi rahatlatabilir ve psikolojik nefes darlığı sorunları yaşamaktan kurtulabilirsiniz.

Nefes Darlığıyla Ağız Sağlığının İlişkisi Nedir?

Nefes darlığı, kimi zaman ağız sağlığına gerekli özeni göstermemekten dolayı da oluşabilir. Özellikle ağız içi enfeksiyonları, gerekli müdahale yapılmaması durumunda boğaza ve oradan da akciğerlere inebilir ve solunum sistemi üzerinde ciddi hasarlar oluşturabilir. Bu yüzden ağız içinizi ve diş etlerinizi enfeksiyona karşı korumanız, nefes darlığı sorununu engellemenize yardımcı olabilir.

Ağız içi enfeksiyonlarından güvenli bir şekilde korunabilmeniz için, dişlerinizi düzenli şekilde fırçalamanız ve doğru ürünleri seçmeniz önerilir. Signal diş macunu seçenekleri arasından size en uygun ürünü tercih ederek dişlerinizi etkili bir şekilde temizleyebilir ve böylece ağız içi sağlığınızda solunum yollarınızı tehdit edecek sorunlar oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Ağız içinin her yerini eşit şekilde temizleyebilmek için ise Signal diş fırçası modellerinden yararlanabilirsiniz. Son derece etkili bir ağız ve diş bakımı yapmanızı mümkün hâle getiren Signal ürünleri bakteri, plak, enfeksiyon, diş çürümesi gibi çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçmenize, sağlıklı bir solunuma ve etkileyici bir gülümsemeye kavuşmanıza yardımcı olur.