
Gargara Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?
Gargara adı verilen ağız çalkalama ürünlerini kullanarak ağız bakımınızı tamamlayabilir, derinlemesine temizlik hissine ulaşabilirsiniz.
Diş aralarında, dil üzerinde, iç yanaklarda, damaklarda kalan, fırçanın ulaşamadığı yerlerdeki plakların atılmasına imkan veren gargaralar, antiseptik içerikleri sayesinde bakterilerin ölmesini sağlar ve nefesi tazeler. Çoğunlukla ağız kokusuna karşı kullanımı yaygın olsa da, gargaralar diş çürümesine karşı koruma sağlar. Diş macunu, diş fırçası gibi temel ağız bakımının vazgeçilmezlerinden olması gereken gargara suyu, bakımın son aşamasında görev alır.
Gargara Nedir?
Alkollü veya alkolsüz içerikleri bulunan ağız çalkalama sular, ağız içinde antiseptik etki yaratmayı amaçlar. Ağızda bir süre tutularak, çalkalanarak kullanılır ve bir süre sonra tükürülür. Bakterileri, kokuya sebep olan kükürt bileşenlerini, yemek artıklarını temizlemeye destek veren ürünler, uzun vadede ağız sağlığını korumaya yardımcıdır. Kısa sürede ise nefes ferahlatma ve temiz his sağlama etkileri nedeniyle tercih edilir. Pratik kullanımı sayesinde gargaraları günün herhangi bir saatinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Diş fırçalama imkanınız olmadığında kurtarıcı görevi üstlenen gargaralar çantada bile taşınabilir.
Gargara Çeşitleri
- Kozmetik gargara: Kozmetik ürünler arasında sayılan bazı gargaraların tek amacı nefesi tazelemektir. Ağızda hoş bir tat bırakan ürünler, reçetesiz satılır. Marketlerde, ağız bakım reyonlarında bulunur. Diş fırçalandıktan sonra uygulanır ve plak oluşumunun engellenmesine yardımcıdır.
- Terapötik gargara: Diş çürüğü, diş eti hastalıkları, ağız içi yaralar, ağız kuruluğu ve koku gibi sorunlar için tasarlanan aktif bileşenler içerir. Reçeteli ve reçetesiz satılabilen ürünler antibakteriyel etki vadeder. Florür, klorür, uçucu yağlar içerebilen ürünlere market ve eczanelerde rastlanabilir. Bazı gargaraların içinde belli oranda alkol bulunabilir.
Gargara Ne İşe Yarar?
- Gargaralar ağız hijyeninin sağlanmasına, yiyeceklerin bıraktığı kokuların giderilmesine yardım eder.
- Sigara, alkol, sarımsak gibi maddelerin tüketimi sonrasında ağızda kalan kötü tadı ortadan kaldırmaya destek verir.
- Uzmanlar tarafından reçete edilen kimi gargaralar, burun, ağız ve boğazdaki enfeksiyonun hafifletilmesi için etki gösterebilir.
- Ağızdaki bakterileri azaltan ağız suları, temizlik hissi kazandırır.
- Diş eti iltihabı gibi sorunların nedenlerinden biri de plaktır. Gargaralar plak oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
- Florür içeren gargara, diş minesini güçlendirerek asitlerden korunmasını sağlar. Böylece çürümenin önüne geçilebilir.
- Kimi gargaraların ağrı kesici etkisi bulunur. Hafif anestezikler içeren ürünler, genellikle diş operasyonları sonrasında kullanılır.
- Kimi gargaraları dişleri beyazlatmak için hidrojen peroksit bileşenleri taşır. Uzun süreli kullanımda diş renklerinde değişim görülebilir.
- Bazı gargaralar ağız kuruluğunu hafifletici bileşenler içerebilir.
Gargara Nasıl Kullanılır?
Genel gargara kullanımı ise ağızda çalkalama ve tükürme şeklindedir. Gargara nasıl yapılır, merak edenler çalkalama sularının etiketlerinden ürüne özgü ek bir kullanım önerisi varsa ulaşabilir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı sonrasında gargara kullanımı önerilir. Az miktarda (5 çay kaşığı kadar) gargara, genellikle 30 saniye kadar ağızda çalkalanarak tükürülür. Gargaraların bazılarında çalkalama süresi 1 dakikaya kadar çıkabilir. Ürünler ağız duşu cihazlarıyla beraber de kullanılabilir. Su haznesine tek başına veya seyreltilerek eklenen çalkalama suları, araç çalıştırılarak tazyikle beraber diş aralarına püskürtülür. Durulamadan uygulanan çalkalama sularının ardından yarım saat süresince bir şeyler yiyip içilmemesi tavsiye edilebilir. Çalkalama ürünleri genellikle 6 yaşın üstündeki kişilerin kullanımına uygun bulunur.
Gargaraların ağız bakımının son adımı olması önerilirken, zaman zaman tek başına kullanımı da görülür. Diş fırçalamaya zamanı veya imkanı olmayan kişiler, nefeslerini tazelemek için gargara kullanmayı seçebilir. Ürünlerin kesinlikle yutulmaması tavsiye edilir. Peki, kimyasal ve çoğunlukla metil alkol içerikli olan gargara yutulursa ne olur? Nadir de olsa yutulma durumunda sıvıların kişileri zehirleme ihtimali bulunur. Özellikle içinde metil alkol bulunan gargaraların yutulması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmak önerilir.
Siz de ağız sağlığı rutininize Signal diş fırçası ve diş macunu ürünlerinin yanında gargaraları da ekleyebilirsiniz. Tam ağız bakımı ile hayalinizdeki gülüşlere kavuşabilirsiniz.