Hamilelik, doğuma hazırlık yapan vücudun pek çok değişim geçirdiği son derece özel bir dönemdir. Bu sebeple de hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığına önem vermeniz önemlidir.
Kadın vücudundaki tüm sistemler, hamilelik boyunca fetüsün sağlıklı bir şekilde beslenmesi, büyümesi ve güvenle korunması amacıyla çeşitli değişimler geçirir. Bu süreçte kan akışı, hormon seviyesi, bağışıklık sistemi gibi yaşamsal fonksiyonlarda çeşitli değişimler ve hassasiyetler meydana gelir. Bu yüzden, hamilelik boyunca ağız ve diş sağlığına yeterince önem göstermeyen kadınlarda diş eti kanaması, diş eti şişmesi, ağız içi enfeksiyonları gibi sorunlara rastlanabilir.
Hamilelikte en sık rastlanan ağız ve diş sorunlarının başında diş eti kanaması gelir. Diş eti kanamasının temel sebebi, hamilelikte anne vücudundaki bağışıklığın zayıflamasıdır. Metabolizma, sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için vücuttaki antikorları ve diğer bağışıklık sistemi unsurlarını zayıflatır ve bu yüzden de hamilelik boyunca gebelik öncesinde karşılaşılmayan kimi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Vücutta genel olarak oluşan hassasiyet, diş etlerinin direncini de düşürür ve diş eti kanamalarına yol açar. Hamile kadınların en az %30’u, gebelik boyunca diş eti kanamasıyla karşılaşabilir. Diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığınıza yeterli özeni gösterdiğiniz sürece ciddi bir soruna yol açmaz. Bu süre boyunca temizlik ve bakım işlemlerini ihmal etmeniz durumunda ise enfeksiyon, apse, diş çürümesi gibi problemlerle karşılaşma riskiniz yükselir.
Diş etlerinin hamilelik sürecinde hassaslaşması, etlerde şişme ve çekilme gibi sorunlara da yol açabilir. Diş etlerinin şişmesi, hassasiyetle ilgili olabileceği gibi apse oluşumuna da işaret edebilir. Bu yüzden diş etlerinde şişme oluştuğu an diş hekiminize danışmanızda yarar vardır. Peki, hamilelikte diş eti şişmesi ne zaman başlar? Bu sorunun yanıtı, kişiden kişiye değişebilir. Hamilelikte yaşanan değişimlerin büyük bir bölümü, birinci trimester döneminde, yani hamileliğin ilk 3 aylık periyodunda gerçekleşir. Diş eti şişmesi ağırlıklı olarak damarların genişlemesinden ve hormon seviyesinin artışından kaynaklandığı için gebeliğin 5. haftasından itibaren gözlemlenebilir. Hamilelikte diş eti çekilmesi de aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir.
Diş etlerinde kanama, şişme ya da çekilme gibi sorunlar olması, ciddi şekilde diş eti ağrısı yaşamanıza yol açabilir. Pek çok hekim, hamilelik süresinde zorunlu hâller dışında ilaç kullanılmasını önermez. Bu yüzden hamilelikte yaşanan diş eti ağrılarının da doğal yöntemlerle ve bakım işlemleriyle giderilmesi tavsiye edilir. Hamilelikte yaşadığınız diş eti ağrılarını dindirmek için ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliği bulunan bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Ağrılarınızın tekrarlamaması için ise diş fırçalama sıklığınızı artırabilir, ayrıca antibakteriyel gargaralarla ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Hamileyken kullanabileceğiniz en etkili ürünler arasında Signal diş macunu seçenekleri de bulunur. Yüksek etkili macun çeşitleri sayesinde ağız bakım kalitenizi artırabilir, böylece pek çok ağız ve diş eti sorunundan kolayca korunabilirsiniz. Çene yapınıza en uygun fırça çeşitlerini ise Signal diş fırçası modelleri arasından bulabilir ve ağzınızın ulaşılması en zor noktalarını bile güvenle temizleyebilirsiniz.