Ağız hijyeninin tamamlanabilmesinin önemli bir adımı olan dil temizliğine özen göstererek ağız bakımınızı kusursuz bir hale getirebilirsiniz.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalayabilir, düzenli diş ipi kullanabilirsiniz. Ancak dil temizliğine hala zaman ayırmıyorsanız ağız bakımınızda önemli bir adımı atlıyorsunuz demektir. Bir dil temizleme aparatı ile dil üstünde biriken pası ve bakteri yığınını almaya dayanan dil temizliği, ağız kokusunun büyük oranda azalmasına yardımcı olur.
Sindirim ağızda başlar. Ağız içinde yemeklerin sindirilmesine yardımcı olan, tükürükle taşınan ve ağızda kalan artıklarla biriken bakteriler bulunur. Bu bakterilerin bir kısmı sindirim için gereklidir ancak fazla bakteri kötü koku oluşturduğu için ağzın tam olarak temizlenmesi gerekir. Bakteri, mantar gibi organizmaların bulunduğu ağız içinde temizlik, bakteri dengesinin sağlanması anlamına gelir. Bir dakika içinde dil sıyırıcı yardımıyla yapabileceğiniz temizliğin birçok faydasından bahsedilebilir.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız. Kaşığı, alt kısmı damağa denk gelecek şekilde ters tutarak dil üstüne yerleştirebilirsiniz. Kaşığı veya temizleyici spatulayı dilin üstünü sıyırarak kendinize çekebilirsiniz. Bu sırada dilin zedelenmemesine özen göstermelisiniz. Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar diş fırçası ve dil spatulası arasında dil temizliği performansı açısından büyük bir fark olmadığını göstermiştir.
Dil temizliği için en ideal zaman sabah uyandıktan sonradır. Uzun açlık sonrasında bakteriler ağızda yoğun olarak bulunur ve dilin üstündeki biyofilm adı verilen tabaka oldukça kalındır. Henüz su içmeden, bir şeyler yemeden, sabah uyanır uyanmaz dil temizliği yapmak bakterilerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olur.
Kullandığınız çalkalama solüsyonunu yutmadan tükürmeyi unutmamak gerekir. Dil temizliğinin her gün, sabah saatlerinde yapılması nefes ferahlığını büyük oranda artırır. Yalnızca dil temizliği yaparak ağız hijyeni sağlanmaz, diş fırçalama, diş macunu, ağız çalkalama suyu kullanımına devam edilmelidir.
Eğer bir dil temizleyici aparat almayı düşünüyorsanız metal veya bambudan üretilenleri tercih etmelisiniz. V veya U şeklindeki aparatların spatula kısmının dili acıtmayacak kadar köreltilmiş ancak dil pasını temizleyecek kadar sivri olmasına dikkat etmelisiniz. Temizleyicinin durulanarak temizlendiğini göz önüne alarak paslanmamasına ve küflenmemesine özen göstermelisiniz.
Dil temizleyici aparatların da diş fırçaları gibi 6 ayda bir değiştirilmesi önerilir. Aparatların düzenli temizliği önem taşır. Kullanımın ardından bir diş fırçası ile aparatları temizleyebilirsiniz. Diş macunu kullanarak fırçalama sırasında derinlemesine temizlik sağlamanız mümkündür. Spatula üzerindeki bakterilerin tamamen arınması için ara ara aparatı sirkeli su solüsyonu ile silebilir ve kurulayarak yeniden kullanıma hazırlayabilirsiniz.
Dil temizliğinin herhangi bir yan etkisi bulunmaz ancak dil üstündeki plağın kalkmasıyla enfeksiyona bağlı bir sorun varsa bunu görebilirsiniz. Dil temizliği sırasında dil üzerinde siyah beyaz lekeler, pamukçuk, pürüzsüzlük, parlaklık veya küçük kıllar bulunuyorsa diş hekiminize danışmalısınız. Doktorunuza danışarak destek alabilir, dilinizin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Ağız bakımını kusursuz hale getirecek dil temizliğini rutine dönüştürerek daha ferah bir nefese kavuşabilirsiniz.
Gün içinde nefesinizi tazelemek istediğinizde yanınızda bir ağız bakım kiti bulundurarak profesyonel ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bir dakikada yapacağınız dil temizliği ve ağız çalkalama ile daha taze bir nefese kavuşabilirsiniz. Her sabah düzenli dil temizliği ile ağzınızı bakterilerden arındırabilirsiniz. Düzenli dil temizliği için Signal diş fırçası kullanabilir, ağız bakımınızı uzman ağız bakım ürünleri ile tamamlayabilirsiniz.