Diş eti kaşınmasının nedenlerini ve kaşıntıya iyi gelebilecek önerileri merak ediyorsanız bu yazıyı inceleyebilirsiniz.
Diş eti kaşıntısı, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Diş eti hastalıkları, alerjiler ve hormonal değişimler diş etlerinin kaşınması sonucunu doğurabilir. Kaşıntıya yol açan sebebin belirlenmesi, diş eti kaşıntısının tedavi edilerek iyileştirilmesinde önemlidir. Gelin, “Diş eti kaşıntısı neden olur?” sorusunu beraber yanıtlayalım.
Diş eti kaşıntısı farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kaşıntının en sık görülen sebepleri şu şekildedir:
Diş etinde meydana gelen travma ve zedelenmeler; diş etinde kanamaya, kaşıntıya, ağrıya ve rahatsızlığa yol açabilir. Bu zedelenme, spor esnasında temasa bağlı fiziksel yaralanmalar sonucu olabilir. Bunun yanı sıra diş gıcırdatma da diş etlerinde kaşıntı yapabilir. Elektronik sigara kullanımı diş etinde tahrişe neden olarak diş eti kaşıntısına neden olabilir.
Diş etleri üzerinde şeffaf ve yapışkan özellikte plak oluşumu görülebilir. Ağız içerisindeki mukus, yemek artıkları ve bakteriler; plak oluşumunu artırır. Zaman içerisinde diş etleri üzerinde biriken plak, diş eti hastalıklarına yol açabilir. Diş etinde plak birikimi belirtileri; diş fırçalarken diş eti kanaması, diş eti kaşıntısı ve diş etlerinde hassasiyet olarak sıralanabilir. Ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması, plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Diş eti iltihabı, periodontal hastalıkların (diş eti hastalıklarının) başlangıç evresi gibidir. Diş etinde plak birikimine bağlı olarak gelişen iltihaplanma, diş eti hastalıklarının hafif formudur. Bu aşamadaki hastalık henüz diş eti ile ilgili başka komplikasyonlara neden olmamıştır.
Çeşitli maddelere karşı alerjisi olan kişilerde diş eti kaşıntısı görülebilir. Diş eti kaşıntısına sebep olan alerjenler; bazı ilaçlar, yiyecekler, evcil hayvanlar olarak sayılabilir. Ancak bazı kişilerde bahar nezlesi gibi mevsimsel alerjiler de diş etinin kaşınması ile sonuçlanabilir.
Vücuttaki hormon düzeylerinde meydana gelen değişimler, diş eti sağlığı üzerinde etkili olabilir. Kadınlar; ergenlik, adet dönemi, gebelik ya da menopoz gibi hormon seviyelerinin değişken olduğu dönemlerde diş eti kaşıntısı sorunu yaşayabilir. Kaşıntının yanı sıra diş eti kanaması ve ağrısı, diş etlerinde hassasiyet de bu dönmelerde görülebilen belirtilerdendir.
Sağlıklı bir ağız, günlük olarak belirli miktarda tükürük üreterek ağız içinin nemli kalmasını sağlar. Ağzın yeteri miktarda tükürük salgılamasını engelleyen bazı rahatsızlıklar veya ilaçlar, ağız kuruluğuna yol açabilir. Diş eti kaşıntısı, ağız kuruluğunda en sık görülen belirtilerden biridir.
Ağız içerisine yerleştirilen protez, tel gibi araçlar; yerlerine tam oturmadığında sıkıntıya sebep olabilirler. Araç ve ağız içi yapılar arasına besin parçaları kaçabilir. Besin parçaları, ağız içerisinde zararlı bakterilerin çoğalmasına ve enfeksiyon oluşmasına yol açar. Bu durumda diş etinde kaşıntı, hassasiyet ve iltihaplanma gibi problemler ortaya çıkabilir.
Kaşıntının tedavisi, rahatsızlığa neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Hafif diş eti kaşıntıları evde basit çözümlerle giderilebilir.
Alerjik reaksiyona bağlı gelişen diş eti kaşıntısına karşı etkilidir.
Spor sırasında dişlik kullanmak, diş ve diş etinde meydana gelebilecek yaralanmaların önüne geçer.
Diş hekimi tarafından özel cihazlar yardımıyla alt ve üst diş etlerindeki plak temizlenebilir. Böylece plağın neden olduğu diş kaşıntısı ortadan kalkar.
Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması ağız sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Diş fırçalamada, Signal Nature Elements Karbonat & Nane gibi plak oluşumuna karşı özel geliştirmiş diş macunları tercih edilebilir.
Tuzlu suyu ağza alarak bir süre gargara yapma, diş etindeki kaşıntı ve tahrişi gidermeye yardımcı olur.
Kaşınan diş eti bölgesine buz uygulanması da kaşıntıyı durdurabilir.
Diş eti kaşıntısının en sık görülen sebeplerinden olan plak oluşumu, önlenebilir bir durumdur. Ağız ve diş bakımında uzman olan Signal, geliştirdiği ürünler ile plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Siz de Signal’in özel formüle edilmiş anti-plak ürünleri ile diş ve diş eti sağlığınızı koruyabilirsiniz.