Kişilerin günlük hayatını oldukça kötü etkileyen sağlık sorunlarından biri olan diş eti apsesi ve fistül problemleri ile ilgili merak edilen her şeyi yazımızda sizler için derledik.
Ağız ve diş sağlığını etkileyen çeşitli rahatsızlıklar genellikle ağız hijyeni ile yakından ilişkilidir. Bu bakımdan doğru teknikle düzenli olarak diş fırçalayan ve gıda artıklarını temizleyen kişilerde hastalıkların görülme sıklığı azalırken kötü ağız hijyenine sahip kişilerde başta diş ve diş eti sorunları başta olmak üzere çeşitli sağlık problemleri görülmektedir. Bu problemlerden biri diş eti apsesidir.
Dişlerin çevresini sararak destekleyen ve kemiklerin üzerini örterek beslenme yoluyla alınan gıdalara ait artıklara karşı bariyer görevi gören diş etleri, temelde yumuşak bağ dokusu ve epitel dokudan oluşur. Çeşitli faktörlerin etkisiyle diş etinin doku bütünlüğü bozulduğunda ve ağız içi mikroorganizmaların da yardımıyla iltihaplanma meydana geldiğinde periodontit ve gingivit gibi iltihaplı diş eti hastalıkları meydana gelebilir.
Özellikle tedavi edilmeyen veya tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, diş etinde gelişen enfeksiyon ve iltihabi reaksiyon organize olarak doku içinde ayrı bir yapılanmaya gider. Bu yapıya apse adı verilir. Apse hem mikroorganizma içeriği hem de iltihabi sıvı barındırması dolayısıyla enfeksiyon kaynağı görevi görür. Tedavi edilmediğinde daha derin dokulara ulaşarak hayatı tehdit edebilecek ciddi enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir.
Diş eti apsesi temelde mikroorganizmaların diş etinde enfeksiyona yol açmasını kolaylaştıran faktörlerin sonucunda gelişir. Bu bakımdan aşağıdaki durumlarda kişilerde diş eti apsesi gelişimi görülebilir:
Diş etinde veya diş eti ile diş arasında kalan anatomik boşluklarda gıda artıklarının birikmesi ve temizlenmemesini takiben ağız içi mikroorganizmalar bu bölgelerde üremeye başlar ve enfeksiyona neden olabilir. Tedavi edilmediğinde enfeksiyon apseyle sonuçlanabilir.
Diş etinde doku bütünlüğünün bozulmasıyla sonuçlanan çeşitli yaralanmalar apse gelişimini kolaylaştırır.
Tedavi edilmeyen ilerlemiş diş çürüklerinde gelişen enfeksiyon diş etine yayılım gösterdiğinde apse gelişimini tetikleyebilir.
Diş etinde çeşitli etkenler sonucu gelişen iltihabi reaksiyonlar apse oluşumu ile neticelenebilir.
Fistül, doku içinde gelişen apse ile belirli bir vücut boşluğu arasında bir yolun oluşması durumudur. Bu bakımdan diş eti dokusunda gelişen apseler ağız boşluğuna açılabilir. Bu duruma fistül adı verilir. Fistül gelişimini takiben hasta ağzında apse içeriği olan iltihabi sıvıyı hissedebilir. Yine apsenin drene olması sonucu klinik belirtilerde rahatlama görülebilir. Fistül varlığı diş etinde tekrarlayan enfeksiyon ve apse gelişimleriyle sonuçlanabildiğinden tedavi gerektirir.
Diş eti apsesi gelişen hastalarda aşağıdaki klinik semptomlar gözlenebilir:
Ağız içinde gelişen apselerde temel tedavi, apse içeriğinin boşaltılması ve enfeksiyonun tedavi edilmesine yöneliktir. Yine apse gelişiminde etkili olan sebeplerin doğru tespit edilerek giderilmesi, apsenin tekrarlamasını önlemede oldukça önemlidir.
Hekim tarafından yapılan değerlendirme sonucu apse dokusu tespit edilir ve girişimsel yöntemlerle apse içeriği boşaltılır. Eğer apse diş veya diş eti problemlerinden kaynaklanıyorsa, ilgili sebebe yönelik spesifik tedavi yapılır. Diş çürüklerinde dolgu veya kanal tedavisi, gingivit veya periodontitte iltihaplanmasının giderilmesine yönelik ilaç veya cerrahi tedavi planlanır. Apse enfeksiyonunun giderilmesi için antibiyotik reçete edilir. Varsa yabancı cisim ve gıda artıkları derin temizlikle ortadan kaldırılır. Antienflamatuar içerikli ilaçlar, antiseptik gargara solüsyonları tedaviye eklenebilir.
Diş eti apsesi temelde kötü ağız ve diş hijyenine bağlı gelişen enfeksiyonlardan ileri geldiğinden iyi bir ağız ve diş temizliğinin yapılması oldukça önemlidir. Diş apsesi şikayetini önlemek adına mutlaka uygun ve doğru ekipmanla iyi bir ağız ve diş temizliği yapmaya özen göstermelisiniz.