Dilde Beyazlık: Dil Üstündeki Beyazlık Neden Olur?

Dilde Beyazlık: Dil Üstündeki Beyazlık Neden Olur?

Dilde beyazlık; sık karşılaşılan, altta yatan farklı sebeplere bağlı olarak gelişen bir durumdur.

Dil üstünde beyazlık, pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Dil beyazlığı genellikle zararsız ve geçici bir durum olmakla birlikte bazı durumlarda ciddi bir problemin habercisi olabilir. Dil üzerindeki beyazlık tüm dili kaplayacak şekilde olabileceği gibi parça parça dağılmış şekilde de görülebilir.

Dilde Beyazlık Neden Olur?

Beyaz dil, çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişir.

Yetersiz Ağız Bakımı

Dilde beyazlamanın en sık görülen sebebi, ağız hijyeninin yetersiz olmasıdır. Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur. Ağız ve diş hijyenini bozarak dilde beyaz leke oluşumuna yol açabilecek durumlar;

  • Ağızdan nefes alıp verme ya da gece horlama gibi ağızda kuruluğa yol açan davranışlar,
  • Diş fırçalamama ya da yanlış fırçalama teknikleri,
  • Dil temizliği yapmama,
  • Dehidrasyon (yeterince sıvı almama),
  • Ağız içerisinde diş, tel gibi sivri yapılar nedeniyle oluşan tahriş,
  • Sürekli alkol tüketimi,
  • Sigara içme, tütün çiğneme gibi davranışlar şeklinde sayılabilir.

Sayılan bu durumlar, dilde beyazlık ve ağız kokusu için ortaktır. Her iki problemin oluşumunda da yer alabilirler.

Oral Liken Planus

Oral liken planus, ağız ve dilde kalın ve sert beyaz lekelerin görülmesine yol açan inflamatuar bir durumdur. Bu rahatsızlık beyaz lekenin yanı sıra ağız ülserine ve diş etlerinde ağrıya neden olabilir.

Lökoplaki

Lökoplakide, dilde beyaz renkli, kalın ve yama şeklinde lezyonlar görülür. Alkol ve sigara tüketimi, ağız içi protezler gibi tahriş edici durumlar lökoplaki oluşumuna yol açabilir. Lökoplaki çoğunlukla zararsızdır.

Pamukçuk

Pamukçuk, bir mantar türü olan Candida ile enfeksiyon sonucu gelişen bir durumdur. Pamukçuk; tat kaybı, beslenmede zorluk, dilde yanma ve beyazlık gibi belirtilere neden olabilir. Antibiyotik kullanan, kemoterapi gören, kontrolsüz diyabet hastası olan kişilerde olduğu gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde pamukçuk görülme ihtimali yüksektir.

Sifiliz (Frengi)

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan sifiliz de dilde beyaz lezyonların oluşmasına yol açabilir.

Ağız ve Dil Kanseri

Nadiren de olsa ağız veya dil kanseri de dilde beyazlamanın sebebi olabilir.

Dilde Beyazlık için Evde Ne Yapılabilir?

Evde basitçe yapılabilecek bazı uygulamalar dildeki beyaz lekelerin giderilmesine yardımcı olabilir.

Probiyotikler

Probiyotikler, sindirim sistemi için yararlı mikroorganizmaları içeren besinlere verilen addır. Probiyotikli yoğurt, kefir gibi gıdaların tüketilmesi; dil üzerindeki beyaz lekelerin azalmasını veya yok olmasını sağlayabilir.

Yemek Sodası

Diş fırçasının üzerine bir miktar yemek sodası konularak dişlerin fırçalanması, ağız içerisindeki zararlı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur. Pamukçuk gibi durumların iyileşmesi için faydalı bir yöntemdir.

Sarımsak

Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi, ağız içerisindeki enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında etkili olur. Sarımsağın ezilerek bir miktar zeytinyağı ile karıştırılması daha kolay tüketilmesini sağlayabilir.

Dil Üzerindeki Beyazlık Nasıl Önlenir?

Beyaz dil, her zaman önlenmesi mümkün olan bir durum değildir. Ancak etkili ve düzenli ağız ve diş bakımı ile bu istenmeyen durumun büyük ölçüde önüne geçilebilir. Etkili bir ağız bakımı için;

Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmek, ağız ve dil ile ilgili problemlerin önlenmesine ya da erken fark edilip bu sorunlara acilen müdahale edilmesine olanak tanır.

Etkili bir ağız bakımı için ihtiyaç duyulan özellikleri barındıran Signal ürünleri ile ağız ve diş sağlığınızı destekleyebilirsiniz.