20'lik Diş Ne Zaman, Kaç Yaşında Çıkar?

20'lik Diş Ne Zaman, Kaç Yaşında Çıkar?

20. yaş dişinin ne zaman çıktığını ve tam olarak ne işe yaradığını biliyor musunuz?

Üçüncü büyük azı dişleri, ağırlıklı olarak yirmi yaş civarında çıktıkları için halk arasında “yirmilik diş” olarak isimlendirilir. Doğru şekilde çıkmaları durumunda çiğneme fonksiyonunu daha iyi hale getiren yirmi yaş dişleri, kimi zaman ters ya da çapraz çıkarak sancılı bir sürece yol açabilir. Problemli bir şekilde çıkmaları durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Peki, 20’lik diş kaç yaşında çıkar? 20’lik dişlerin çıkması bazen gecikebilir. Kimi zaman 30’lu yaşlarda ve hatta daha sonra bile çıkabilir.

20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik dişler, isimlerinden anlaşılacağı üzere ağırlıklı olarak 18 - 20 yaş arasında çıksa da bu durumun çok fazla istisnası bulunur. 20’lik dişin çıkmasına pek çok farklı faktör etkide bulunur. Bu faktörler, 20’lik dişlerin çıkış zamanını ve şeklini değiştirebilir.

20’lik Yaş Dişinin Çıkmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

20’lik dişlerin çıkışı üzerinde etkili olan faktörlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kişinin genetik mirası, 20’lik dişlerin ne zaman ve ne şekilde çıkacağı üzerinde doğrudan etkilidir.
  • 20’lik dişlerin çıkma zamanı, ağız ve diş sağlığına verilen öneme ve gösterilen özene göre değişebilir.
  • Diş etlerinde ya da diş yapısında sağlık problemleri bulunan kişilerde 20’lik dişler geç ve sorunlu bir şekilde çıkabilir.
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme 20’lik dişlerin çıkışını geciktiren faktörler arasında yer alır.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların diş yapısında ve genel sağlıkta oluşturacağı tahribat 20’lik dişlerin doğal zamanında çıkmamasını ve yanlış bir açıyla büyümesini tetikleyebilir.
  • Çene darlığı ve mevcut dişlerde çarpıklık bulunması gibi durumlarda 20’lik dişler doğru pozisyonda çıkma fırsatı bulamayabilir; bu durumda sancılı ve zorlu bir sürece yol açabilir.

20’lik Diş Herkeste Çıkar mı?

“Akıl dişi” ismiyle de bilinen 20’lik dişlerin genel olarak herkeste çıkması beklenir. İnsan vücudunda büyüyen son dişler olan 20’lik dişler, kimi durumlarda gömülü kalabilir. Dişin gömülü kalması; ağız içindeki diğer dişlerle aynı boyuta ulaşsa da diş etinin içinde saklanması ve ağız içinin yüzeyine patlamaması anlamına gelir. Bu durumu yaşayan kişiler, 20’lik dişlerinin çıkmadığını düşünebilir. Oysa bu kişilerde de 20 yaş dişi mevcuttur. 20 yaş dişlerinin gömülü kalması, mevcut dişler sebebiyle çıkacak boşluk bulamamasından kaynaklanır. Bu yüzden de dişlerine iyi bakan, ağız sağlığında problem olmayan ve genetik açıdan güçlü dişlere sahip olan kişilerde 20’lik dişlerin gömülü kalması durumuna sıklıkla rastlanır. Gömülü dişlerin bir bölümü, ilerleyen yıllarda ağız içindeki dişlerin eksilmesiyle yüzeye çıkma fırsatı yakalayabilir. Bu yüzden 70 yaşında dahi 20’lik diş çıkaran kişilere rastlanabilir. Gömülü kalan 20’lik dişler, diş eti dokusuna zarar vermedikleri ve diğer dişlerin köklerini zorlamadıkları sürece herhangi bir ağrı ya da sancıya yol açmayabilir. Diş köklerine dayanan 20’lik dişlerin ise cerrahi operasyonla alınması gerekebilir.

20’lik Diş Kaç Günde Çıkar?

20 yaş dişlerinin çıkış süreci, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Kişinin ağız ve diş yapısı, 20’lik dişlerin ne zaman ve ne kadar sürede çıkacağını belirleyen temel faktördür. Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir.

  • Ağız içinde 20’lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20’lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
  • Diş eti üzerinde 20’lik dişin büyümesi için yeterli bir alan yoksa ve dar bir boşluk varsa, 20’lik diş 10 - 20 gün boyunca büyüyebilir ve sonrasında diğer dişlerin köklerine dayanabilir. Köklere dayanması sebebiyle ağız içinde ağrı oluşturan 20’lik dişin yüzeye çıkması durabilir. Bu süreçte ağız içinde enfeksiyon, kanama, sancı, apse gibi sağlık sorunları da gözlemlenebilir.
  • Diş etlerinde 20’lik dişin gövdesinin sığabileceği herhangi bir boşluk yoksa 20’lik diş ette yarılma yapsa ve ucunu dışarı çıkarsa dahi büyüyemeyebilir. Yönünü arayan 20’lik diş yamulabilir ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
  • 20’lik dişin başka bir dişin hemen altından büyümeye çalışması durumunda 20’lik diş yüzeye hiç ulaşamayabilir ve diğer dişin kökünde çürümeye yol açabilir.

20’lik Diş Kaç Tane Olur?

20’lik dişler, her kişide 4 tane bulunur. Bu 4 dişin konumu sağ alt arka, sağ üst arka, sol alt arka ve sol üst arkadır. Bu 4 dişin aynı anda çıkma ihtimali son derece düşüktür. Akıl dişleri, ağırlıklı olarak farklı dönemlerde büyür ve bu yüzden de ağız yapısının farklı evrelerine denk gelir. Bu sebeple aynı kişinin bir 20’lik dişini sorunsuz çıkarması, bir 20’lik dişinde sancı ve ağrı yaşaması, diğer iki dişini hiç fark etmemesi gibi durumlara sıklıkla rastlanır. Genetik olarak zayıf ve küçük yapılı dişlere sahip olan kişilerde 20 yaş dişlerinin bazıları ya da tümü herhangi bir sağlık sorunu oluşturmadan kemik içinde gömülü hâlde kalabilir. Bu durum, kişide dört tane 20’lik diş bulunmadığı anlamına gelmez.

20’lik Dişlere Ne Zaman Müdahale Edilmesi Gerekir?

Yirmi yaş dişleriniz sorunsuz bir şekilde çıkıyorsa ve herhangi bir ağız sağlığı problemine yol açmadan doğrudan kullanılabiliyorsa çok şanslı olan bir azınlık içindesiniz demektir. 20’lik dişlerinin en azından biri, çoğu insan için ciddi sorunlar doğurur. Aşağıdaki durumları gözlemlediğiniz an hemen diş hekiminize görünmenizde yarar bulunur.

  • Diş etlerinde kabarıklık, renk koyuluğu, kızarıklık ya da morarma
  • Diş köklerinde şiddetli ağrı, zonklama
  • Diş dibinde sancı
  • Diş eti kanaması
  • Diş etlerinde çeneye ya da damağa yakın noktalarda apse
  • Ağız içi problemlerine eşlik eden yüksek ateş ya da baş ağrısı

Hangi Durumlarda Cerrahi Operasyon Yapılır?

Cerrahi müdahale, yirmilik diş konusunda tercih edilecek son tedavi yöntemidir. 20’lik dişin sağlıklı bir şekilde çıkması ya da diğer dişlere zarar vermemesi sağlanamazsa ameliyata başvurulabilir. Ameliyata karar verilmesi için aşağıdaki durumların bir ya da birkaçının oluşması gerekir.

  • 20’lik dişin yüzeye kesinlikle ulaşamaması ve bu sırada kişiye yoğun acı vermesi
  • 20’lik dişin kemik içinden sağlam dişlere zarar vermesi ve diş kaybı tehlikesi oluşturması
  • Dişin enfeksiyona yol açması ve kişinin genel sağlık durumunu tehdit eder hâle gelmesi
  • Çıkamayan yirmi yaş dişlerinin kist ve tümör oluşumunu tetiklemesi
  • Kemikte gömülü kalan yirmi yaş dişlerinin başka cerrahi müdahalelere engel teşkil etmesi

20 Yaş Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

20 yaş dişleri, altlı üstlü olarak ve sorunsuz bir şekilde çıktıysa düzenli bakım işlemlerine tabi tutulmaları son derece önemlidir. Sağlıklı bir yapıya sahip olan 20 yaş dişleri, ağız yapısını güçlendirir ve bu yüzden de temizlik ve bakım işlemlerinin özenle gerçekleştirilmesi gerekir. Siz de 20’lik dişlerinize etkili bir bakım yapmak istiyorsanız Signal diş macunu modellerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, ağzınızın her noktasına erişebilen Signal diş fırçası seçeneklerini tercih ederek en geride bulunan 20 yaş dişlerine kolayca ulaşabilir ve diş bakımınızı tamamlayabilirsiniz.