Diş buğdayı ya da yeni ismiyle “ilk diş partisi” anne, bebek ve yakınları için harika bir eğlence ortamı sunarken atalarımızdan gelen bir geleneği de yaşatır.
Yoğun iş hayatı, trafik ve sağlık sorunları yaşamı zorlaştırırken eğlenmek ve güzel olayları kutlamak daha önemli hale gelmiştir. Kültürümüzün bir parçası olup modern dünyamıza uyarladığımız “ilk diş partisi” hakkında öğrenmek istediklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Diş buğdayı esasında, Anadolu’dan günümüze uzanmış bir gelenektir. Geleneğe göre, bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla insanlar bu olayı kutlamak üzere bir araya gelir. Modern dünyada bu kutlama genellikle “ilk diş partisi” adı altında yapılmakta ve anneye bu zorlu döneminde sosyal bir aktivitede bulunma imkanı sağlanmaktadır. Böyle sosyal aktivitelerin özellikle yeni anneler için anlamı büyüktür.
Bu kutlamanın bir diğer ismi ise diş hediğidir. Burada bahsi geçen hedik, sert bir buğday türüdür ve henüz hamdır. Bu sert buğday büyük tencerelerde haşlanır ve yenmek üzere bu kutlamada servis edilir.
Anadolu gelenekleri genelde bir amaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Diş buğdayı da bebeğin ilk dişlerine acısız kavuşmasına ve bundan böyle hayatı boyunca sağlıklı dişlere sahip olmasına inanılarak yapılır. Günümüz ebeveynleri ise diş buğdayını sevdikleriyle bir araya gelmek ve bebeklerinin ilk dişinin çıkmasını kutlamak amacıyla organize ederler. Böylece bebeğin ateşlendiği ve huysuzlandığı bu dönemde anneye moral veren bir etkinlik olur.
Diş buğdayı, hazırlanan uygun bir planla yürütülür. Bu daveti organize ederken sevdiklerinizden mutlaka destek gelir. Diş buğdayının yapılması için öncelikle ilk dişin görülmesi gerekir. Bu dişi gören kişi, diş buğdayının özel misafiridir ve bebeğe özel bir hediye almalıdır. Bu özel konuk, bebeğin ilk dişini görmesi üzerine, bebeğe diş buğdayında giyeceği kıyafetleri alır ve onu donatmış olur. Diş partisi için artık hazırlıklar başlayabilir. Uygun bir tarih, ikramlıklar ve hediyelikler belirlenir. Konuklar davet edilir. Organizasyonu düzenlerken aşağıdaki listeyi örnek alabilirsiniz.
Diş buğdayı tarifi oldukça basittir. Malzemeler arasında nohut ve buğdayın olması bereketin temsilidir. Şekerlemeler ve meyveler ağza tat verir. En bilinen tarif ve malzemeler şöyledir:
Nohut ve buğday bir gece önceden suya konulur. Ertesi gün iyice yıkanıp tuzlandıktan sonra haşlanır. Çok haşlanıp ezilmemeleri gerekir. Süre iyi takip edilmelidir. Ardından kaselere paylaştırılır ve zevkinize göre süslenir. Tarçın, ceviz, badem ve çeşitli şekerlemeler bu tarife ve partinize tat katar.
Bebeğinizin ilk dişlerini çıkarması oldukça heyecan verici bir olaydır. Bu ve bundan sonraki dönemi daha rahat geçirebilmek için bebeğin ilk diş çıkarma belirtilerini iyi takip etmek gerekir.