
Çocuklarda Diş Gıcırdatması Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diş gıcırdatma veya diğer adıyla bruksizm, farklı nedenlerle ömür boyu karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır.
Yetişkinler yoğun stres yaşadıkları dönemlerde, çocuklar ise 5 yaşından itibaren daimi dişleri gelmeye başladığında dişlerini gıcırdatabilir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun diş gıcırdatma sorununa çözüm üretmek isteyebilirsiniz. Çocuklarda diş gıcırdatması hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatması Neden Olur?
Araştırmalara göre her 10 çocuktan 2 ya da 3'ü dişlerini gıcırdatır. Diş gıcırdatma en çok altıncı aydan sonraki dönemde ve yürümeye yeni başlayan, büyüme dönemindeki çocuklarda uyku sırasında görülür. Ancak çocuklar gündüzleri de dişlerini gıcırdatabilirler. Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatmasından endişeleniyorsanız öncelikle bunun nedenlerini öğrenmelisiniz.
Diş hekimlerine göre bir çocuğun dişlerini gıcırdatmasının farklı nedenleri bulunur.
- Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatmasının bir nedeni, dişlerinin düzgün hizalanmaması olabilir.
- Kulağı ağrıyan veya diş çıkarmadan kaynaklanan bir rahatsızlık hisseden çocuklar, ağrıyı hafifletmenin bir yolu olarak dişlerini gıcırdatır.
- Serebral palsi gibi bazı hastalıkların veya alınan ilaçların sonucu olarak diş gıcırdatması muhtemeldir.
- Daha büyük çocuklarda diş gıcırdatma bir stres veya endişe belirtisi olarak algılanır. Çocuğun rutininde bir değişiklik olması veya hasta hissetmesi onda stres yaratabilir ve bundan dolayı çocuk dişlerini gıcırdatabilir.
Bruksizm (Diş Gıcırdatma) Belirtileri Nelerdir?
Her tıbbi problemde olduğu gibi bruksizmin de kendini gösterdiği bazı belirtiler vardır. Ebeveynler olarak bu belirtileri takip etmeniz önemlidir. Belirtilerin sayısı ve sıklığı size bir sonraki adımınız için yol gösterir. Bu sayede çocuğunuzun diş yapısında mevcut bir hasar varsa farkedebilir ve bir hekime danışabilirsiniz.
Bruksizm yaşayan çocuğunuzdaki belirtiler şu şekildedir:
- Çocuğunuzun dişlerini kenetlemesi ve sizi uyandıracak kadar ses çıkarması
- Düzleşmiş, çatlamış, tahrip olmuş veya gevşemiş dişlere sahip olması
- Diş minesinin aşınmış ve dişlerin daha derin katmanlarının görünür olması
- Diş ağrısı ve artan diş hassasiyeti
- Yorgun veya gergin çene kaslarına sahip olması
- Rahatlıkla açılıp kapanamayan kilitli bir çene yapısı olması
- Çenesinde, boynunda veya yüzünde ağrı olması
- Kulağında bir sorun olmasa da, kulak ağrısı gibi hissettiren bir ağrı olduğunu söylemesi
- Kalitesiz ve düzensiz uyku uyuması
Bruksizm Tedavisi Nasıldır?
Daha büyük çocuklarda, ciddi ağrıya veya dişlerin hizasının bozulmasına sebep olan diş gıcırdatma sorunu genellikle bir koruma aparatı ile tedavi edilir. Bu aparata gece bekçisi adı verilir. Aparat, dişleri hasardan korumak için üst diş etlerinin üzerinden geçen ince, esnek plastik parça şeklindedir. Bununla birlikte, büyüme çağındaki çocukların dişleri sürekli olarak değişir ve bu durum da aparatın tam oturmasını olumsuz etkiler. Ayrıca, çocuklara bir ağız aparatı takmanın çeşitli zorlukları olabilir.
Dişlerini gıcırdatma sorunu yaşayan çocuğunuzu uykusundan uyandırmak iyi bir fikir değildir. Çocuğunuzun uyku düzeninin bozulması olasıdır.
Aslında diş gıcırdatmanın özel bir tedavisi yoktur. Bu rahatsızlığın kaynağı stres ve kaygı ise çocuğunuz uykuya dalmadan onunla kucaklaşabilir veya ona güzel hikayeler okuyabilirsiniz. Günlük hayatında hobi edinmesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bruksizmin Çocuğunuza Etkileri Nelerdir?
Çocuklarda sık görülen diş gıcırdatma tehlikeli bir alışkanlık olarak değerlendirilmez. Ancak ebeveyn olarak çocuklarınız için endişelenmeniz normaldir. Bruksizmin çocuğunuza ciddi etkileri olmaz. Bazı çocuklarda dişleri gıcırdatmak çene ağrısına yol açar. Çocuğunuz size rahatsızlığının ne olduğunu tam olarak tarif edemeyebilir. Ancak sık sık çenesini ovuşturan bir çocuğun bu sorundan muzdarip olduğu söylenebilir.
Çocuğunuzun diş sağlığını korumasına yardımcı olmak için Signal diş fırçası tercih ederek diş gıcırdatması gibi bazı problemlerin önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuzun stres seviyesini, uykusundaki huzuru ve dişlerinin anatomisini takip ederek bu rahatsızlığa çözüm bulabilirsiniz. Gerekli gördüğünüz durumlarda güvendiğiniz bir diş hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.
Çocuğunuzu Ne Zaman Bir Uzmana Götürmelisiniz?
Çocuğunuz haftanın çoğu günü dişlerini gıcırdatıyorsa diş hekiminden randevu almanın zamanı gelmiş demektir. Diş hekimi ilk olarak; kırılan, yontulan ve tahrip olan dişleri kontrol etmek ister. Diş gıcırdatmaya sebep olan yanlış diş hizalanması olup olmadığını da kontrol eder. Diş harabiyeti söz konusu ise bunu gidermeye yönelik bir tedavi planlar.