Kimi zaman basit hijyen tedbirleri ile rahatça giderilebilen ağız kokusu, kimi durumlarda ise önemli sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Ağız kokusu, bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda ağız kokusu oluşmasının temel sebepleri arasında bakım ve hijyen eksikliği başı çeker. Dişlerin yeterince fırçalanmaması, ağız içi bakımının aksatılması, zararlı yiyeceklerin sıklıkla tüketilmesi gibi faktörler, çocukların ağzında belirgin kötü kokular oluşmasına yol açabilir. Aynı zamanda diş çürümesi, boğaz enfeksiyonu, pamukçuk gibi sağlık sorunları da ağız kokusuna sebep olan faktörler arasında yer alır.
Çocuklarda ağız kokusu neden olur? Bu sorunun pek çok yanıtı bulunur. En yaygın sebeplerden biri pamukçuktur. Özellikle diş çıkartmamış bebeklerde gözlemlenen pamukçuk; dil üzerinin, damağın ya da boğazın yumuşak dokulu ve beyaz renkli bir mantar türüyle kaplanması sonucunda ortaya çıkar. Ağırlıklı olarak emzirme işlemleri esnasında anneden, biberonlardan ya da emziklerden bebeğin ağzına geçen pamukçuk, ağız kokusunun yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bebeğinizin dilinde yanık benzeri deformasyonlar oluşturan, bebeğinizin tat alma duyusuna zarar veren pamukçuk, erken dönemde tedbir alınmaması durumunda bebeğinizin solunum yollarına da inebilir.
Bebeğinizin ağzındaki pamukçukları temizlemek için;
Yukarıdaki işlemi 2 haftada bir tekrarlayarak bebeğinizin ağzını pamukçuktan ve mantar kaynaklı kötü kokulardan kurtarabilirsiniz.
Diş çıkarma süreci de bebeklerde ağız kokusu oluşturabilen faktörler arasında yer alır. Özellikle ilk iki dişin çıkması, bebekler için sancılı ve zorlu bir süreçtir. Dişlerin patlama evresi, birkaç haftaya yayılabilir. Bu süreçte bebeğinizin ağzındaki salya miktarı artar ve bu durum da ağız kokusunu artırır. Diş çıkarma sürecindeki bebekler, diş etlerindeki kaşıntıyı bastırmak için ellerine geçen tüm objeleri ağızlarına sokma eğilimi gösterir. Bu süreçte bebeğinizin ağzına geçen bakteriler ve mikroplar küçük çaplı enfeksiyonlara yol açarak ağız kokusunu artırabilir. Diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu, diş çıkarma sürecinde salgılanan hormonlardan da kaynaklanabilir.
Çocuklarda yaşanan ağız kokusunun en yaygın sebeplerinden biri de ağızda çürük dişler bulunmasıdır. Çürük sebebiyle oluşan ağız kokusu, ağırlıklı olarak 4-6 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. 4 yaşındaki çocuğun ağız kokusu, çürüğün büyük ihtimalle henüz erken evrede olması sebebiyle ilerleyen yaşlara göre daha hafif olur. Bu yüzden diş çürümesinden kaynaklanan ağız kokusunu erken evrede tespit etmeniz, çocuğunuzun dişlerinin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesinin önüne geçer. Dişlerde oluşan taş, plak, tartar gibi zararlı birikimler de ağız kokusunu artırır.
Çocuklarda nefes kokusu, çeşitli ağız içi enfeksiyonlarına da işaret edebilir. Ağız kokusuna sebep olan enfeksiyonlar ağırlıklı olarak ağrı, sancı, yüksek ateş, ishal ya da kusma gibi yan etkilerle birlikte ortaya çıkar ve bu sebeple de teşhis edilmeleri kısa sürer. Ağız içi enfeksiyonları diş diplerinde, diş etlerinde ya da solunum yolu başlangıcında ortaya çıkabilir. Bu tarz enfeksiyonların tedavisi, çocuk hekimleri tarafından tavsiye edilen ilaçlar ya da şuruplar aracılığıyla uygulanır.
Bebeklikten itibaren gözlemlenen ağız kokularını ve kokuya sebep olan sağlık sorunlarını engellemenin en etkili yolu, çocuğunuza düzenli olarak ağız ve diş bakımı uygulamanızdır. Çocuklar için özel olarak üretilen Signal diş macunu seçeneklerini tercih ederek çocuğunuzun ağzında enfeksiyon, plak, çürük, tartar gibi problemler oluşmasını önleyebilirsiniz. Çocuğunuzun ağzındaki en zorlu noktalara kolayca ulaşmak için ise Signal diş fırçası modellerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.