Bebeklerde Diş Gıcırdatması Neden Olur?

Bebeklerde Diş Gıcırdatması Neden Olur?

Bebeklerin uyku esnasında dişlerini gıcırdatmaları ve sıkmaları, farklı fizyolojik ya da psikolojik nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir.

Bebeklerin diş çıkarma sürecini takip etmek her ebeveyn için heyecanlı ve özel bir yolculuktur. Her anını takip etmeye çalıştığınız bebeğinizin diş çıkarması, onun büyüdüğünü ve artık daha rahat yemek yiyebileceğini gösterir. Ancak bu dönemde bebeğinizin uyurken dişlerini gıcırdattığını ya da sıktığını fark edebilirsiniz. Uyku esnasında diş gıcırdatma, her yaştan insanda görülebilecek bir semptomdur. Tıpta bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma, farklı nedenlerden dolayı meydana gelebileceği gibi uzun vadede diş ve çene sorunlarına yol açabilir. Peki, bebekler neden dişlerini gıcırdatır? Gelin, bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

Bebeklerde Diş Sıkma ve Gıcırdatma

Uyku esnasında diş gıcırdatmanın ve sıkmanın, psikolojik ya da fizyolojik nedenleri olabilir. Söz konusu bebekler olduğunda diş gıcırdatma semptomunun üstünde durulması büyük önem taşır. Zira bebeğiniz çektiği ağrı ya da bir başka problem nedeniyle de dişlerini gıcırdatabilir. Bu nedenle bebek diş gıcırdatma semptomunu çok ya da şiddetli şekilde gösteriyorsa bir uzmana danışılması tavsiye edilir.

Bebekler Neden Uyurken Dişlerini Gıcırdatır?

  • Diş çıkarma döneminde diş gıcırdatma, bebeklerde sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Yaklaşık 6 ayın sonunda ilk dişini çıkaran bebekler, ağızlarında yeni keşfettikleri bu his nedeniyle farkında olmadan öğütme hareketi yapabilirler.
  • Diş çıkarma dönemi öncesinde ve sırasında, bebekler uyku esnasında dişlerinde ya da diş etlerinde ağrı hissedebilir. Bebeğinizin dişlerini gıcırdatmasının nedeni, diş çıkarırken yaşadığı ağrı ve kaşıntı hissi olabilir.
  • Sık rastlanılan bir faktör olmasa da bebeklerin diş gıcırdatma nedenleri arasında reflü de yer alabilir. Reflüsü olan bebekler, yiyeceklerin midelerinden ağızlarına doğru gelmesi nedeniyle farkında olmadan yiyecekleri öğütmek için dişlerini gıcırdatabilir.
  • Bebeklerin dişlerini gıcırdatmasına yol açan bir diğer faktör ise bağırsak parazitleridir. Parazitlerin yol açtığı spazm, tükürük akışını ve kas kasılmalarını artırdığı için bebekler uyku esnasında dişlerini gıcırdatabilir.
  • Diş gıcırdatmaya yol açan temel psikolojik faktör strestir. Huzurlu ve sevgi dolu bir ortamda büyümeyen bebekler stres yaşayabilir ve bu belirtiyi gösterebilir.

Bebeğim Dişlerini Gıcırdatıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde dişlerini gıcırdatmaları, çoğunlukla normal bir semptom olarak kabul edilir. Ancak söz konusu semptomun şiddetinin ve sıklığının ebeveynler tarafından takip edilmesi büyük önem taşır. Siz de bebeğinizin dişlerini gıcırdattığını gözlemlediyseniz onu bir süreliğine uykusunda izleyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz dişlerini sık ve şiddetli bir şekilde gıcırdatıyorsa veya diş çıkarma dönemi haricinde de bu belirtiyi gösteriyorsa doktorunuza danışarak onun tavsiyeleri çerçevesinde ilerleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizi olası diş ve çene sorunlarına karşı koruyabilir, onun daha huzurlu ve kaliteli bir uyku çekmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe ona diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız büyük önem taşır. Bu sayede onun ağız ve diş bakımına yaşamı boyunca özen göstermesini sağlayabilirsiniz. 2-2,5 yaş grubundaki çocukların günde en az iki kez dişlerini fırçalaması, ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir.