Bebeklerin diş çıkarma sürecinde çeşitli tedbirler alarak bebeğinizin ağrısını dindirebilir ve yaşam kalitesini artırabilirsiniz.
Diş çıkarma süreci, pek çok bebek için son derece zorlu ve sancılı geçer. Özellikle ön dişlerin ve azı dişlerinin çıkma sürecinde bebekler ağrı, sancı, zonklama gibi sağlık sorunları yaşayabilir. Bebeklerde yüksek ateş, halsizlik, huysuzluk gibi durumlara da yol açan diş ağrısı, ağırlıklı olarak dişin patlamasıyla birlikte kendiliğinden geçer. Kimi durumlarda enfeksiyon, biberon çürüğü, diş eti çekilmesi gibi faktörler de bebeklerde diş ağrısına yol açabilir. Bebeğinizin diş ağrısının sebebini bulmanız ve gerekli tedbiri erkenden almanız, bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşır.
Bebeklerin yaşadığı diş ağrılarının büyük bir kısmı, diş çıkarma sürecinde gerçekleşir. Bebekler, ilk dişlerini ağırlıklı olarak 9. ay civarında çıkarsa da bu süreç bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Kimi bebekler ilk dişlerini 6. aydan itibaren çıkarırken kimi bebeklerde ise dişlerin çıkması 11 ve 12. aylara kadar uzayabilir. Bu sebeple de bebeğinizin diş ağrıları beklemediğiniz dönemlerde başlayabilir ya da uzun bir süreye yayılabilir.
Bebeklerde diş çıkarma ağrısı, ağırlıklı olarak diş etlerindeki dolgunluktan ve bebeğin genel sağlık durumundaki değişikliklerden tespit edilir. 2 yaş ve üzerindeki bebekler, artık konuşmaya başladıkları için diş ağrılarını kendileri haber verebilir. Bu süreçte yaşanan ağrılar, 2. azı dişlerinin çıkmasından ya da mevcut dişlerdeki enfeksiyon, çürüme, apse gibi sorunlardan kaynaklanabilir. 2.5 yaşında diş ağrısı çeken bebeklerin büyük kısmı, azı dişleri sebebiyle ağrı yaşar. Bebeklerde azı dişi ağrısı, tıpkı ilk dişlerin çıkma sürecinde yaşanan ağrı gibi şiddetli bir şekilde seyreder. Bu süreçte bebeğinizin sağlığını yakından takip etmenizde ve belirtiler olağan sınırları aştığında doktorunuza başvurmanızda yarar bulunur.
Henüz konuşmayı öğrenmemiş bebeklerin yaşadığı diş ağrılarını çeşitli belirtilerden yola çıkarak tahmin etmeniz ve bebeğinizi rahatlatacak tedbirler almanız son derece önemlidir. Bebeğinizin diş ağrısı yaşadığını gösteren belirtiler ise şu şekilde özetlenebilir:
Bebeklerin diş ağrılarını hafifletmek ve bu süreçte yaşadığı yüksek ateşi düşürmek için doktorunuzla görüşebilir ve doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplardan kullanabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin diş etlerine soğuk ve temiz bezlerle kompres uygulayabilir, ağrı giderici jellerden yararlanabilir, diş etlerini rahatlatan granüller kullanabilirsiniz. Bebeğinizin ağız içi hijyenine özen göstermeniz de önemlidir. Bebeğinizin diş etlerini yumuşak bir gazlı bezle düzenli olarak temizleyerek bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Bebeğiniz ilk dişlerini çıkardığı andan itibaren ağız ve diş bakımına özen göstermeniz tavsiye edilir. Çocuklar için tasarlanan Signal diş macunu ve Signal diş fırçası seçenekleri arasından dilediğiniz ürünü seçerek bebeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayabilir ve böylece ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.