
Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Bebeğinizin ağzının her zaman temiz ve sağlıklı olmasını istiyorsanız ağız kokusuna karşı tedbir alarak onun sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.
Anne sütüyle beslenen bebeklerin ağızlarında koku oluşması oldukça zordur. Ancak bazı durumlarda bebeklerin kendine özgü hoş ve doğal kokuları değişebilir. Bunun yerini istenmeyen kötü kokular alabilir. Bebeklerde ağız kokusu oluşumuna yol açan etkenleri değerlendirerek bebeğinizin sağlıklı ve hoş kokulu bir nefese sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Ağız Kokusu Nedenleri
“Bebeklerde ağız kokusu neden olur?” sorusu ebeveynlerin merak ettiği sorular arasında yer alır. Bebeklerde ağız kokusu, ağırlıklı olarak diş etlerinde kalan küçük gıda parçalarından ya da yetersiz bakımdan kaynaklanır. Pamukçuk ve enfeksiyon gibi sağlık sorunları da ağız kokusuna yol açabilir. Bebeğinizin dilinin üzerine, damaklarına, diş etlerine ve dil altına kadar yayılabilen pamukçuk, bakteri oluşumuna sebep olarak bebeğinizde iştah kaybına da sebep olabilir. Bu yüzden bebeğinize erken aylardan itibaren ağız bakımı yapmanız önerilir.
Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ağız içi etleri hassaslaşabilir ve yapacağınız temizlik işlemleri, bebeğinizin canını yakabilir. Bu yüzden diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu fark ettiğiniz zaman, ağız ve diş eti bakımını her zamankinden daha hassas bir şekilde yapmanız önerilir. Mamayla beslenen bebeklerde de yoğun ağız kokusuna rastlanabilir. Bunu önlemek için doktorunuza danışarak mamada değişikliğe gidebilir, eğer sorun devam ediyorsa ağız bakımına her beslenmeden sonra devam edebilirsiniz.
Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Bebeğinizin ağzında kötü koku oluşuyorsa aşağıdaki adımları takip ederek kokudan kolayca kurtulabilirsiniz.
- Pamukçuk temizliği için bebeğinizin ağzını temiz bir mendil ya da yumuşak gazlı bezlerle ve karbonatlı suyla temizleyebilirsiniz. İşlemi pamukçuk tamamen kaybolana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
- Emzikler de bebeklerin ağızlarında kötü kokuya neden olabilir. Özellikle bir aydan uzun süre kullanılan ve her emmeden sonra temizliği yapılmayan emziklerin üzerinde bakteri oluşur. Bebeğinizin emziğini düzenli aralıklarla 5 dakika kadar kaynatarak sık sık sterilize edebilir, bunun dışında bebeğiniz emziği ağzından her çıkardığında sıcak su yardımıyla temizleyebilirsiniz.
- Diş çıkaran bebeklerde ağız kokusu görülebilir. Diş çıkarma sürecine bağlı olarak bebeğinizin ağzında salya ve tükürük artışı, sık sık ellerini ağzına götürmesi, diş etlerinde oluşabilecek kabarma ve şişme; ağız kokusuna sebep olabilir. Bu tür durumlarda bebeğinizin ağzını sık sık gazlı bezle silebilir, diş çıkarma sürecini kolay atlatmasına yardım edebilirsiniz.
- Açlık ve susuzluk gibi etkenler, yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de ağız kokusu yaratabilir. Bebeğinizi besleyerek ve susuzluğunu gidererek ağız kokusu oluşumunu önleyebilirsiniz.
- Ek gıdaya başlayan bebeğinize yedirdiğiniz sarımsak, soğan gibi yoğun kokulu gıdalar da ağız kokusu yapabilir. Bu besinleri daha az miktarda kullanarak ağız kokusu oluşumunu azaltabilirsiniz.
2 yaşından büyük bebek ve çocukların ağzındaki kötü kokuları gidermek için ağız ve diş bakımı ürünlerinden faydalanabilirsiniz.