
Florür Nedir, Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?
Florür ile dişlerinizin yapısını güçlendirerek dişlerinizin dış etkenlere karşı daha dirençli olmasını sağlayabilirsiniz.
Çeşitli florür uygulamaları, uzun yıllardır dişlerdeki çürüklerin önlenmesinde gösterdiği pozitif etkileri ile tercih edilir. İnsan metabolizması için gerekli olan bu eser element, vücudunuzda ideal seviyede bulunduğunda sizi florür eksikliğinin neden olduğu çeşitli hastalıkların oluşmasından korurken, dişlerinizde de çürük önlemeye yardımcı etki gösterir. Vücudunuzun ihtiyacı olan florür iyonunu çeşitli yiyeceklerden, içeceklerden ve gerekli olduğu durumlarda ise besin takviyeleri ile alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, diş hekimlerinin kontrolündeki çeşitli uygulamalar ile ya da ağız bakım ürünleri sayesinde flor ihtiyacının daha yüksek olduğu dişlere ihtiyaç duyduğu florür iyonlarını kazandırmada ek bir katkı sağlayabilirsiniz.
Florür Nedir?
Florür, çözünmüş olan flor elementinin diğer çeşitli elementlerle bileşik oluşturabileceği iyon formudur. Flor ise toprak, su ve hava etkenleri ile bitkilerde ve hayvanlarda değişen miktarda bulunan; vücut için gerekli temel elementler arasında yer alan bir halojendir. İnsan metabolizmasında eser element olarak görev alırken diş ve kemik gibi vücudunuzdaki sert dokularda depolanarak bu dokuların aşınmaya karşı direncinde artış sağlayabilir. Vücudunuzdaki sert dokularda ortalama 2-3 g bulunurken, dolaşım sisteminizdeki kanın her 100 ml’si de yaklaşık olarak 0.3 mg flor içerir.
İdeal Düzeyde Alınan Florürün Dişlerimize Faydaları Nedir?
- Bileşik oluşturma potansiyeli yüksek olan florür iyonu; sert dokuların içerisindeki bileşiklere katıldığı zaman, çevredeki diğer iyon etkenleriyle sert dokunun içerdiği bileşiklerin yıkılmasında koruyucu etki gösterebilir.
- Diş minesini içerdiği kalsiyum iyonlarına bağlanarak güçlendirebilir ve diş çürüme oranını azaltıcı işlev görebilir.
- Çocuklarınızın erken yaşta yeterli miktarda flor alması diş yapısının sürme öncesinde güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde çocuğunuzun yiyecek, içecek ya da çeşitli takviyeler aracılığıyla aldığı flor; oluşum sürecinde dişlerin sağlıklı gelişmesine, dişin yeterli sertlik ve sağlamlık oranına ulaşmasına yardım edebilir. Bu şekilde diş dokusunu çürük etkenlerine karşı daha dayanıklı hale getirebilir.
- Çocukların dişleri sürdükten sonra da hem diş dokusunda hem de plak oluşumunda önemli etkiler gösterebilir.
- Diş gelişimi tamamlandıktan sonraki dönemde ise diş yüzeyine uyguladığınız florür iyonları, diş minesinin gün içerisindeki kaybettiği iyonları geri kazanma işlemlerinde yardımcı etki gösterebilir.
Vücudumuzun İhtiyaç Duyduğu Florür Hangi Besinlerde Bulunur?
Florür iyonlarını su kaynaklarından değişen oranlarda alabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacını aynı zamanda hava, su ve toprağın etkisiyle pek çok bitkisel ya da hayvansal gıdayı tüketerek de karşılayabilirsiniz.
Yüzeysel ve Yeraltı Su Kaynakları
Su sistemleri, vücudunuzun ihtiyacı olan florürü besinlerle alabilmenizde önemli bir yardımcıdır. Su sistemlerinin içerdiği florür iyonu, özellikle gelişmekte olan çocuklarınızın diş sağlığı açısından önem taşıyabilir. Dolaşım yoluyla gelişmekte olan dişlerin yapısına florürün katılmasını sağlayabilir. Suların içerdiği florür miktarı pek çok çevresel etken olması nedeniyle değişkenlik gösterebilir. Su dağıtım sistemlerinde florür iyonu doğal olarak bulunabilir ya da florür iyonunun yetersiz olması durumunda yapay olarak eklenebilir.
Hayvansal Gıdalar
Hayvanlarda çeşitli tüketim alışkanlıkları ile değişen oranlarda flor depolanır. Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren bir besindir. Deniz suyunda bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri flor açısından zengin besin kaynakları olarak gösterilebilir.
Bitkiler
Bitkilerin içerdikleri flor miktarı bulundukları toprağın özelliklerine ve çevre koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Çaylar, en yüksek oranda flor içeren bitkiler arasındadır. Sebzeler arasında ıspanak, meyveler arasında ise elma flor içeriğiyle öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, bakliyatlar arasında pirinç ve yulaf önemli oranda flor içerebilir.
Florürlü Diş Macunu Nedir? Ne İşe Yarar?
Florürlü diş macunu, florür iyonlarını içererek dişlerinizin ihtiyaç duyduğu bu iyonları topikal uygulamalar ile karşılayabilmenize yardımcı olarak üretilmiş rutin ağız bakımı ürünlerinden biridir. Dişlerinizi düzenli olarak florür içeren bir diş macunu ile fırçalayarak çürük etkenlerine karşı etkili bir korunma sağlayabilirsiniz. Bu koruma mekanizmasını oluşturmada florürlü diş macunlarının kullanımının pek çok faydası vardır. Ağız bakımında sağlayacağı bu faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kolaylıkla bulunabilir.
- Florür iyonunun pratik bir şekilde ve kısa sürede dişlere uygulanmasına izin verir.
- İşlemi günlük olarak tekrarlayabilmeniz için uygun bir içeriktir.
- Diş minesinin kristal yapısını güçlendirmede katkı sağlayabilir ve mine tabakasını asitlerin yıkıcı etkilerine karşı daha dirençli bir hale getirebilir.
- Diş yüzeyinde uygulama yapılmasına izin vererek diş minesinin günlük tamir mekanizmasında yardımcı etki gösterebilir.
- Zararlı bakterilerin metabolizmalarını etkileyerek diş dokusunda hastalık oluşturma etkenini azaltabilir.
- Diş yüzeyindeki plakların mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olarak bakterilerin ortamdan uzaklaştırılmasına katkı sağlayabilir.
Rutin ağız bakımı için uygun diş fırçalarını ve ideal diş fırçalama yöntemlerini tercih ederek florürlü diş macunlarından daha etkin bir şekilde yararlanabilirsiniz. Signal’in ağız bakımına uygun olarak geliştirdiği pek çok diş fırçası çeşidine göz atarak bu alanda sizin için ideal olacak diş fırçasını kolaylıkla seçebilirsiniz. Fırçalama sonrasında ise yoğun gargara kullanımından kaçınıp gerekli durumlarda hafif bir gargara yaparak dişleriniz üzerinde florun varlığını daha uzun süre koruyabilirsiniz. Signal diş macunları standartlara uygun 1450 ppm flor içeriği ile dişlerinizin ihtiyacı olan florü sağlamanızda yardımcınız olabilir. Haydi, siz de hedeflerinize uygun olan Signal diş macunu çeşidini seçerek ağız bakımı rutininize floru dahil edin!