Alt text to fill

Diyabet ve Periodontal Hastalık Arasındaki Bağlantı

Diyabet pankreasın kandaki glikoz miktarını dengeleyen hormon olan insülini yeterince üretememesinden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. İnsülin eksikliği kanda yüksek glikoz seviyelerine neden olur ve dolayısıyla kan damarlarına ve sinirlere zarar verir. Bu yüzden diyabet, diş etlerimiz dahil vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir ve diş eti tedavi edilmezse periodontal hastalığa neden olabilir.

Peki, periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalık, dişleri çevreleyen ve destekleyen kemiklerin zayıflamasıdır ve tedavi edilmediğinde diş kaybına yol açabilir. Diyabet hastalarının periodontal hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir, çünkü genel olarak enfeksiyonlarla mücadele etmede zorlanırlar.

Nasıl gelişir?

Diyabet, kan damarlarının kalınlaşmasına ve besin maddelerinin ve kan akışının zayıf olmasına neden olur. Bu, dişleri çevreleyen kemiğin yanı sıra diş etlerini de zayıflatarak enfeksiyonlara yatkın hale getirir. Diyabet tükrükteki glikoz seviyesini de artırır ve ağızda bulunan zararlı bakterilerin glikozdan beslenmesinden dolayı diyabetli insanlarda plak, tartar ve iltihaplı diş etleri ve sonuçta periodontal hastalık gelişmesi olasılığı yükselir.

Bende periodontal hastalık belirtileri mi var?

Doğru bir tanı için diş hekiminize görünmelisiniz, ancak yine de hastalığı tanımlamanıza yardımcı olabilecek en yaygın belirtilerin bazılarına göz atalım.

  • Diş eti kanaması
  • Şişmiş diş etleri
  • Dişlerin gevşemesi
  • Dişlerinizle diş eti arasında iltihap
  • Sürekli ağız kokusu

Periodontal hastalığın diğer sebepleri nelerdir?

  • Düzenli sigara içmek
  • Uygun ağız bakımının yapılmaması
  • Viral enfeksiyon
  • Bazı ilaçlar
  • Bağışıklık sisteminizi zayıflatan tıbbi bir durum

Periodontal hastalığı önlemek için ne yapabilirim?

Kapsamlı ve düzenli ağız bakım rutininin önemini ne kadar vurgulasak azdır. Dişlerinizi her gün iki kez fırçalayın. Her gün diş ipi kullanın. Dilinizi bir dil temizleyici ile her gün temizleyin. Her gün ağız bakım suyu kullanın.

Kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza, şeker hastalığı ve dişeti hastalığının riskini azaltmaya yardımcı olacağı için zor olsa da doktorunuzun gözetiminde sigarayı bırakmaya çalışmalısınız.

Sonuç olarak, önlemenin iyileştirmeden daha iyi bir yol olduğu unutulmamalıdır. Daha mutlu ve daha sağlıklı gülümsemenin keyfini çıkarmak için her gün dişlerinizi fırçaladığınızdan, diş ipi kullandığınızdan ve ağzınızı duruladığınızdanemin olmalısınız.