Diş eti iltihabı (jinjivit), dişeti çizgisini de oluşturan ve diş etini tahriş eden plaktan kaynaklanır. Diş eti hastalığının en erken evresi olan diş eti iltihabı periodontal hastalığa dönüşmeden önlenebilir. Bu nedenle kırmızımsı, hassas, kanayan, çekilen diş etleri ve kötü nefes gibi belirtilere dikkat edinmelidir.
Dişlerinizi her fırçaladığınızda diş etleriniz kanıyorsa, diş hekiminizden randevu almanız gerekir; zira tartar haline gelmiş sert plakların temizlenmesi için profesyonel bir diş temizliği gerekebilir. Bu çok yaygın sağlık sorununa neyin sebep olduğunu merak ediyor olabilirsiniz, bu nedenle bazı temel nedenlere bir göz atalım:
Diş eti hastalığı genel popülasyonu etkiliyor olsa da, yaşlılar arasında daha sık görülür. İstatistikler 65 yaşın üzerindeki insanların yüzde 70'inin ya hafif düzeyde diş eti hastalığından ya da daha ciddi bir periodontal hastalıktan şikayetçi olduğunu gösteriyor. Yaşlanmak yaşamın doğal bir dönemidir ve zorlukları da beraberinde gelir, ancak yaşlandıkça sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmemeniz için herhangi bir neden yoktur. Yaşlandıkça diş eti hastalıklarıyla karşılaşmamak için iyi bir diş bakımı rutini edinilmelidir.
Sigara içiyorsanız, bırakmayı denemelisiniz; diş sorunları da dahil olmak üzere potansiyel sağlık sorunlarını önlersiniz ve sonraki yıllarda hayatın keyfini çıkarırsınız.
Ne yazık ki, bazılarımızın yaşadığı bir takım diş sağlığı sorunları kaçınılmazdır, çünkü bunlar genetik yapımızın bir parçasıdır. İyi bir ağız bakımı rutininiz olsa bile diş eti iltihabınız olabilir. Hemen pes etmeyin: Diş hekiminize danışın, çünkü size özel tavsiyeler verecek ve tedavi seçenekleri sunacaktır. Altta yatan nedenleri bilip diş hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuzda, ağız sağlığınızı iyileştirmeniz mümkündür.
Diş hekiminize gittiğinizde, ilaç alıp almadığınızı bildirmeniz önemlidir. Özellikle kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, diyabet veya artrit gibi tıbbi bir durumunuz varsa, bunu bilmeleri size uygun bir tanı koymaları ve reçete vermelerinde yardımcı olacaktır. Bazı ilaçlar diş problemlerine neden olabilir.
En sık görülen oral yan etkilerden bazıları şunlardır:
Gördüğünüz gibi, diş eti iltihabının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Çoğunlukla plak oluşumu ile tetiklenmekle birlikte, bazen de daha farklı sağlık sorunlarıyla ilgilidir. Ancak, sebep ne olursa olsun her zaman bir çözümü vardır. Bunun için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Düzenli olarak diş fırçalamayı, diş ipi kullanmayı ve ağzınızı yıkamayı da unutmamalısınız.