
Geçici Dolgu Nedir, Ne Kadar Dayanır?
Diş tedaviniz öncesinde “Geçici dolgu nedir? ve Nasıl yapılır?” öğrenerek işlem sırasında kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Geçici dolgu, çürümeye başlayan dişlerinizin çekilmesine gerek kalmadan işlevlerini yerine getirebilmelerine devam etmelerini sağlar. Genetik faktörler, yoğun şekilde şekerli besin tüketimi, ağız ve diş bakımına yeterince önem gösterilmemesi gibi nedenlerle dişler çürüyebilir. Çürükler ise yalnızca kötü bir görünüme neden olmakla kalmaz aynı zamanda dişinizi ağrıtabilir. Diş dolgusu çürüğün daha fazla yayılmasını engeller. Geçici dolgular ise; yalnızca yapılması gereken işlem tamamlanana kadar hastaya rahatlık sağlamak amacıyla uygulanır.
Geçici Dolgu Nedir?
Geçici dolgu, dişte yalnızca kısa bir süre kalacağından; kolay çıkarabilen çinko, cam iyonomer, çinko fosfat gibi maddeler kullanılarak yapılan bir dolgu çeşididir. Bu maddeler, tükürükle birlikte sertleşir ve geçici dolgunun yerinde kalmasını sağlar.
Geçici ve kalıcı dolgu arasında en dikkat çekici fark renkleridir. Kalıcı dolgu, dişin kendi rengiyle uyum sağlayarak fark edilmeyecek şekilde tasarlanır. Geçici diş dolgusu ise; parlak beyaz ya da gri olabileceği gibi pembe, mavi gibi farklı renklerde de olabilir.
Geçici diş dolgusunun hızlı bir şekilde yapılması ve çıkarılmasının kolay olması nedeniyle kalıcı dolgunun kullanılamayacağı farklı alanlarda kullanılır.
- Diş etleriniz çok hassassa doğrudan kalıcı dolgu yapmak doğru olmayabilir. Bu noktada diş hekiminiz sinirleri rahatlatan bir ilaç içeren geçici dolgu yaparak dişlerinizin iyileşmesini bekleyebilir. Bir sonraki seansa kadar ağrının geçmesini bekledikten sonra ihtiyacınız olan tedaviye karar vermek daha kolay olur.
- Çürüyen ya da dökülen dişlerin yerini doldurmak amacıyla yapılan kanal tedavisi seansları arasında, yiyeceklerin kanal boşluğuna girerek problemlere yol açmaması için boşluklar geçici dolgu ile kapatılabilir.
- Diş kaplama için gerekli olan diş tacının yapımı sürecinde dişi korumak adına geçici dolgu kullanılabilir.
Geçici Dolgu Nasıl Yapılır?
Geçici dolgu, yaklaşık 30-40 dakika süren ve kalıcı dolguya göre çok daha pratik şekilde uygulanan bir işlemdir.
- Dolgu yapılmadan önce iğne ya da uyuşturucu sprey kullanılarak diş etleriniz ve çevresi uyuşturulur. Böylece seans esnasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
- Diş hekimi bir matkap kullanarak tedavinize uygun şekilde çürüğü temizler ya da kanalı açar.
- Dolgu için kullanılacak karışım hazırlanır ve boşluğa dökülür. Dolgu karışımının üzerine bastırılarak tüm boşlukların dolması sağlanır.
- Dolgunun rahatsızlık vermemesi için fazla malzeme temizlenir ve dolgu şekillendirilerek işlem sonlandırılır.
Geçici Dolgunun Bakımı
Geçici dolgular, kalıcı dolgular kadar dayanıklı olmadığından işlem sonrasında ekstra dikkatli olmanızda fayda vardır.
- Dolgu donana kadar herhangi bir şey yiyip içmemeniz önemlidir.
- Dişinizi fırçalarken ve diş ipiyle temizlerken mümkün olduğunca hassas davranmalısınız. Ayrıca dilinizi dolgu üzerinde dolaştırmamalısınız.
- Dolgu çıkarılana kadar midenizin asitlik düzeyini artıran baharatlı, yağlı ve şeker gibi dolgunuza yapışarak çıkmasına neden olabilecek besinlerden uzak durabilirsiniz.
- Diş tedavisi sonrasında ağrınız olursa yalnızca doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız.
Geçici Dolgu Kaç Gün Kalır?
Dişinizin tedavisi sürecinde faydalanılan “geçici dolgu ne zaman donar?” öğrenmek, işlem sürecine hazır olmanız açısından önemlidir. Kanal tedavisi sırasında hastaların yemek yerken zorlanmamaları amacıyla yapılan dolgu yapıldıktan kısa süre sonra donar ve katılaşır.
Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar. Ömrü dolduğunda dolgunun çatlaması ya da düşmesi olasıdır.
Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Dolgunun değiştirilmemesi çürüğünüzün büyümesine ya da kanal tedavisinin zorlaşmasına neden olabilir.
Diş bakımınızı etkin bir şekilde yapmak ve ağzınızı ferahlatmak için geniş ürün yelpazesine sahip Signal diş fırçaları ile diş macunları arasından favorinizi seçebilirsiniz.