Diş protezi, diş kayıplarından dolayı estetik ve sağlık açısından oluşan kayıpların önüne geçmeyi amaçlar.
Diş kayıpları özellikle ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen durumlardandır. Kişinin çiğneme fonksiyonu diş kaybı nedeniyle azaldığı gibi aynı zamanda konuşma fonksiyonu da zarar görebilir. Bunun yanı sıra diş kaybı, estetik açıdan da kötü bir görünüm oluşturabilir. Diş çevresindeki dokular diş kaybından olumsuz etkilenebilir. Diş protezi tüm bu olumsuzlukların önüne geçmeyi amaçlar. Çeşitli malzemelerden yapılabilen protez diş; sabit protez ve hareketli protez şeklinde ikiye ayrılır. Böylece ihtiyaca, diş yapısına ve isteğe göre farklı protez şekilleri sunulur.
Diş kayıplarında ağız sağlığı birçok açıdan olumsuz etkilenir. Protez diş ise bu olumsuzlukların önüne geçmeyi amaçlayan bir tür operasyondur. Protez diş operasyonu; kaybolan dişi, diş çevresindeki dokuları, estetik kayıpları, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarındaki eksiklikleri telafi etmeyi amaçlar. Bu eksiklikleri telafi eden protez diş aynı zamanda diş çevresinde bulunan mevcut dokuların sağlıklı olmasına da katkı sunar.
Protez dişler, hareketli veya sabit olmalarına ve yapıldıkları malzemeye göre farklı çeşitlerde olabilir. Aynı zamanda hareketli ve sabit protezler özelliklerine göre farklı isim de alabilirler.
İhtiyaçlara ve isteklere göre farklı şekilleri bulunabilen diş protezi işlemi, hastaların memnuniyetini bu gelişmeler sayesinde artırmayı başarır.
Protez dişler, sabit ve hareketli olmak üzere iki ayrı ana başlıkta ele alınır. Bu iki protez şekli de bazı özelliklerine göre kendi içlerinde ayrılırlar.
Sabit protez, eksik veya büyük ölçüde kaybedilmiş dişlerin, mevcut diş rengine ve dokusuna uyumlu olacak şekilde yenilenmesidir. Sabit protezler köprü diş ve kuron diş şeklinde ikiye ayrılır.
Kuron; çürüme, kırılma gibi nedenlerden dolayı çok fazla madde kaybına uğrayan dişlerin küçültülmesine verilen addır. Bu dişler küçültülür ve ardından kaplanır.
Köprü işlemi çürümeler ve kırılmalardan dolayı birden fazla dişin zarar görmesi durumunda kullanılır. Bu tür diş eksikliklerinde çevre dişler küçültülür. Daha sonra çeşitli kaplamalardan yararlanılır ve aralarda kalan boşluklar doldurulur.
Hareketli protez, kullanan kişi tarafından kolayca çıkarılabilen ve takılabilen protezlere verilen isimdir. Hareketli protezlerin klasik parsiyel, hassas bağlantılı, tam protez, immediat protez ve diş üstü protez gibi farklı çeşitleri vardır.
Klasik parsiyel protezler ağızda kalan diğer dişlere kroşe ile tutunur. Çengelli protez olarak da bilinen bu protez kullanan hasta tarafından çıkarılabilir.
Hassas bağlantılı protezler birden fazla diş kaybı olan durumlarda kullanılır. Kroşesiz protez veya çengelsiz protez olarak da bilinen bu tür protezler tutuculuğunu ağızda kalan diğer dişlere porselen malzemeden yapılmış kaplamalarla sağlar.
Tam protezler veya halk arasında bilinen adıyla takma dişler, tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda kullanılır.
İmmediat protez geçici protez çeşididir. İmplant tedavisi uygulanacak olan hastalara yapılan immediat protez aynı zamanda tüm dişleri çekilmesi gereken hastalara da uygulanabilir. Bu gibi durumlarda hastalara geçici olarak kullanmaları için immediat protez verilir.
Bakıldığında tam protezlerle aynı görünüme sahip olan diş üstü protez çeşitleri daha sonraki süreçte çekilmesi düşünülen dişlerin üzerine uygulanır. Bu protezde protezin altında kalan dişe başlıklar takılır. Bu başlıklarla diş üstü protezin tutuculuğu sağlanır.
Gelişen dünya şartlarıyla sağlık sisteminde imkanlar da artabilir. Diş protezi işlemlerindeki bir diğer çeşit ise çıt çıt protez diş çeşididir. Çıt çıt protez diş veya ankerli diş, damağa özel yuvalar aracılığıyla oturtulan dişlerdir. Diş eksikliği sorunu yaşayan hastalarda sıklıkla kullanılır. Bu protez çeşidi aynı zamanda sabit protez kullanamayan veya yapılamayan hastalarda da tercih edilebilir.
Bir diğer diş protez çeşidi olan sürgülü diş protezi dişlerden destek alır ancak diğer yöntemlerden farklı olarak ağızda kalan dişlerin kaplanması gerekir. Estetik açıdan büyük fark sağlayan sürgülü diş protezi maddi açıdan diğer protezlere göre daha yüksek fiyatlıdır.
Diş protezi için diş hekimine başvuran hastanın önce eksik ve tam dişleri doktor tarafından incelenir. Bu aşamada hangi proteze ihtiyaç duyulacağı, hastanın isteği gibi etkenler de göz önünde bulundurulur. Diş rengi de hastanın isteğine göre ayarlanır.
Doktor, birkaç seans ve randevuda dişlerin ölçüsünü alır, gerekli operasyonları yapar, çekilmesi gereken dişleri çeker ve ağzı proteze uygun hâle getirir.
Protez aşaması için gereken tüm işlemler tamamlanınca diş protezi işlemine başlanır. Bu noktada protez diş çeşidine göre yapılan işlemler değişiklik gösterir.
Özellikle hareketli protez kullanan, hatta hareketli protezin tam protez çeşidini kullanan hastalarda protez diş yapıştırma işlemi oldukça önemlidir. Dişlerin düzgün yapıştırılması, çiğneme aşamasında karşılaşılacak sorunların önüne geçer.
Protez dişler, çeşitli protez yapıştırıcıları ile kolayca yapıştırılabilir. Bu aşamada doktorunuzun tavsiye ettiği ürünleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Doğal dişlerde önemli olan diş fırçalama işlemi protez dişlerde de oldukça önemlidir. Diş protezleri için uygun olan diş macunu ve diş fırçalarının kullanılması gerekir. Signal’in ekstra yumuşak diş fırçaları ile protez dişlerinizi fırçalayabilir, ağız bakımınızı tamamlayabilirsiniz.